Soms zijn er races die je, als kijker, op het puntje van je stoel laten zitten. Ironman New Zealand was zo’n race. Het was namelijk de Amerikaan Andrew Starykowicz die met een voorsprong van ruim zestien minuten aan de marathon begon, maar zijn voorsprong toch nog als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Nieuw-Zeelander Mike Phillips kwam in de laatste kilometers, en dankzij een bijzonder sterke marathon, voorbij om de winst op te eisen in 8:05:09. Bij de vrouwen was de wedstrijd wat minder spannend, maar was het de Amerikaanse Jocelyn McCauley die oppermachtig bleek: zij won de race in 8:53:11.

Tijdens het zwemmen was het, net als twee weken terug tijdens Challenge Wanaka, Dylan McNeice die dicteerde. De Nieuw-Zeelander had 46:43 minuut nodig voor zijn 3.8 kilometer en werd op iets meer dan een minuut gevolgd door eigenlijk alle favorieten. Starykowicz had overigens een grotere achterstand en kwam als achtste uit het water: hij gaf 3:05 minuut toe op McNeice.

Maar Starykowicz, die bekend staat als enorm sterke fietser, maakte zijn intenties vrij snel duidelijk en sloot al binnen de eerste twintig kilometer aan bij de kopgroep met onder andere Tim Reed, Terenzo Bozzone, Braden Currie, Mark Bowstead McNeice en ook Phillips. Lang zou Starykowicz echter niet in deze kopgroep blijven rijden, want al snel schakelde hij nóg een tandje bij en gaf hij iedereen het nakijken. Na 50 kilometer was zijn voorsprong al opgelopen tot anderhalve minuut en die voorsprong werd gedurende het fietsen alleen maar groter.

(tekst gaat verder onder foto)

Andrew Starykowicz breekt het fietsrecord en leek op de winst af te stevenen. (Foto: Ironman)

Uiteindelijk zette Starykowicz met een fietstijd van 4:12:08 de snelste fietstijd ooit bij Ironman New Zealand neer. De Amerikaan had in de tweede wisselzone een voorsprong van maar liefst 16:32 minuut op Matt Burton en vlak daarachter druppelden ook de andere atleten binnen. Tijdens de marathon zou echter blijken dat Starykowicz net iets teveel kruit had verschoten op de fiets.

De Amerikaan deed er nog wel alles aan om zijn koppositie te consolideren, maar bij elk meetpunt zag hij weer een aantal minuten van zijn voorsprong verloren gaan. Achter hem waren het aanvankelijk Currie en Burton die redelijk gelijk opgingen en de aanval richting koppositie geopend leken te hebben, maar na 23 kilometer sloot Phillips aan bij deze twee en ging hij er ook meteen overheen. Op dit punt liepen de drie overigens nog acht minuten achter op Starykowicz. In de laatste kilometers ging het echter hard, verloor Starykowicz steeds meer tijd en kon Phillips de winst toch nog pakken.

Phillips liep de marathon uiteindelijk in 2:40:05 en was daarmee maar liefst twintig minuten sneller dan Starykowicz. De winnende eindtijd van Phillips bedroeg 8:05:09. Starykowicz pakte nog wel het zilver in een eindtijd van 8:07:33. Het brons was voor Currie die na 8:09:05 over de streep kwam.

Phillips slaat tijdens het lopen toe. (Foto: Ironman)

Dominante Jocelyn McCauley pakt vrouwenrace

Bij de vrouwen een veel minder spannende, maar daarom niet minder mooie race. Er was één vrouw die er echt bovenuit stak en dat was uiteraard winnares Jocelyn McCauley. De Amerikaanse nam na ongeveer 110 kilometer fietsen definitief het initiatief om er solo vandoor te gaan, slaagde daarin en zag die voorsprong ook nergens meer in gevaar komen.

Overigens kwam McCauley nog als vierde uit het water en had ze na het zwemmen een achterstand van ruim drie minuten op de snelste zwemster: Rebecca Clarke. De Nieuw-Zeelandse zwom 49:20 en werd direct gevolgd door de Amerikaanse Meredith Kessler en Nieuw-Zeelandse Teresa Adam.

Op de fiets begon McCauley dan ook aan haar inhaaltocht en de drie koploopsters werden na ongeveer vijftig kilometer al bijgehaald. Toen McCauley vervolgens meteen doortrok viel Adam als eerste af, even later Clarke en na 110 kilometer moest ook Kessler de conclusie trekken dat ze het straffe tempo van McCauley niet kon bijbenen. Terwijl er in de achterhoede wel weer het een en ander veranderde gedurende de laatste zeventig kilometer op de fiets – Adam wisselde bijvoorbeeld uiteindelijk toch nog als tweede – werd de voorsprong van McCauley alleen maar groter.

De Amerikaanse begon met een voorsprong van 6:31 minuut op Adam aan haar marathon. Kessler zat er 9:23 minuut achter en Clarke volgde op 10:03 minuut. Tijdens de marathon veranderde er uiteindelijk weinig, behalve dat McCauley haar voorsprong groter en groter zag worden op de overige dames. Uiteindelijk liep ze in een eindtijd van 8:53:11 dan ook onbedreigd naar de overwinning. Adam pakte het zilver in een tijd van 9:05:33. Het brons was na 9:12:04 voor Kessler.

McCauley dominant richting de finish en haar overwinning. (Foto: Ironman)