De echte Middle Distance toppers waren vandaag – op het Europees Kampioenschap in Bilbao – afwezig, desalniettemin pakten de Spaanse Antonio Benito Lopez en de eveneens Spaanse Helene Alberdi Sololuze een mooie Europese titel dankzij hun sterke prestaties. Bij de dames gingen er negen atleten van start, terwijl in de mannenrace zeventien atleten met elkaar de strijd aan gingen.

Benito Lopez moest na het zwemonderdeel nog drie atleten voor zich dulden. Op de fiets baande hij zich al een weg naar voren toe en zo kwam hij dan ook aan de Belgische Christophe de Keyser – die na het zwemmen zestien seconden voor lag – voorbij. Het was echter vooral het looponderdeel dat Benito Lopez uiteindelijk de winst opleverde. De Spanjaard liep met een tijd van 1:08:35 uur over de halve marathon beduidend harder dan zijn tegenstanders en legde dan ook vol overtuiging beslag op het eremetaal. De Keyser finishte bijna vijf minuten later als tweede en de Duitse Rico Bogen maakte het podium compleet (+5:42).

Met slechts negen dames aan de start, had Alberdi Sololuze maar weinig tegenstanders, toch ontstond er een leuke battle voorin het veld. Na dat eerste onderdeel lag de atlete ruim twintig seconden voor op de Portugese Raquel Rocha. De Spaanse Judith Corachan Vaquero wisselde als derde, ongeveer een minuut na de eerste dame. Op de fiets waren de drie snelste dames aan elkaar gewaagd, maar tijdens de halve marathon maakte Alberdi Sololuze duidelijk dat niemand meer tussen haar en de zege ging komen. Na 4:14:45 uur mocht de atlete het lint boven haar hoofd tillen. Corachan Vaquero passeerde de streep 1:08 minuut later als tweede en het brons ging naar Rocha (+5:23).