Met een swim in de azuurblauwe Middellandse Zee, een fietsparcours met een klim van zestien kilometer maar ook zeer technische afdalingen waar soms snelheden van boven de tachtig kilometer per uur werden gehaald, een laatste afdaling die rechtstreeks is overgenomen uit de wielerklassieker Milaan-San Remo, én een loopparcours dat meerdere kilometers door een tunnel voert, maar verder ook langs de prachtige kust van de historische stad in Italië loopt, was de eerste editie van Challenge Sanremo er zojuist eentje om nooit te vergeten. Zeker niet voor Gregory Barnaby en Emma Bilham, want zij schreven de wedstrijd op hun naam. 

Zeker bij de mannen was het haast tergend spannend, want ook al was het fietsparcours dus technisch en loodzwaar, werden de verschillen pad tijdens de run echt gemaakt. Maar, groot werden die verschillen niet, want toen Gregory Barnaby in een tijd van 4:11:59 won, duurde het slechts vijftien seconden voordat William Mennesson tweede werd. Derde werd Simon Viain, die slechts 43 seconden toegaf op de winnaar en ook Jon Saeveras Breivold – vierde – kwam maar 1:01 minuut later binnen. Op voorhand grootste favoriet Pablo Dapena González viel tijdens het fietsen uit met materiaalpech. 

Bij de vrouwen was het dus Bilham die won; de Zwitserse atlete was niet alleen omhoog het sterkst op de fiets, ook tijdens de afdalingen gaf ze iedereen het nakijken. Met hart en ziel wierp ze zichzelf naar beneden, zonder enige vorm van angst. Bochten werden haarscherp aangesneden, de remmen niet of nauwelijks gebruikt. “Maar het leverde me wel een paar schrikmomenten op”, gaf ze na afloop ruiterlijk toe. Die schrikmomenten weerhielden haar er echter niet van om op indrukwekkende manier naar de zege te soleren, die ze dan ook claimde na 4:50:10 uur. Daarachter waren het twee Francaises, Justine Guerard (4:54:26) en Jeanne Collonge (4:57:13), die het zilver en brons wonnen. Voor Guerard betekende het haar eerste profpodium.

Hieronder de interviews met de eerste twee mannen en vrouwen.

Gregory Barnaby

William Mennesson:

Emma Bilham:

Justine Guerard: