Het is een zeer bekende traditie en ook binnen de triathlonsport komt het zeer vaak voor; atleten die top drie bij een wedstrijd finishen en daarom terechtkomen op het podium, die daar vervolgens een champagnefles opentrekken om zichzelf en ook de andere winnaars en eventueel publiek onder te spuiten. Gisteren bleek echter dat dit niet geheel risicovrij is.

Gisteren was het namelijk Biniam Girmaye die geschiedenis schreef door als eerste Afrikaanse wielrenner een etappe te winnen in de Ronde van Italië – hij versloeg in een rechtstreeks duel niemand minder dan Mathieu van der Poel – maar kort daarna schreef hij opnieuw geschiedenis. Die tweede keer was het echter wel minder leuke geschiedenis; tijdens de huldiging kreeg hij namelijk de kurk van een fles prosecco hard in zijn linkeroog. De wielrenner uit Eritrea liet zich meteen onderzoeken in het ziekenhuis – hij had tijdelijk geen zicht – maar daar werd geen ernstige schade geconstateerd. Toch neemt zijn ploeg geen risico en laat hem vandaag niet meer van start gaan.

“Het spijt me dat ik de rest van de Giro moet missen”, aldus Girmaye op socials. “Ik moet stoppen, herstellen en een paar dagen rusten.”