We hebben het al eerder uitgebreid over voeding gehad. We beschreven toen waarom je koolhydraten nodig hebt om een Middle of Long Distance te volbrengen. Waar je deze koolhydraten uithaalt maakt in essentie niet heel veel uit, ware het niet dat niet iedere atleet alles tolereert. Sportdrank is een uitstekende bron van koolhydraten en tweevoudig Wereldkampioen triathlon Luc van Lierde heeft met zijn Hiddit Isotonics de lat op dit gebied weer hoger gelegd.

Glucose en Fructose

Net als een aantal andere grote merken, bevat Hiddit isotonics de wetenschappelijk bewezen verhouding 2:1 glucose/fructose. Glucose en fructose worden via twee verschillende wegen door de darm opgenomen, waardoor deze combinatie ervoor zorgt dat je meer koolhydraten kunt opnemen. Dit betekent dat er 90 gram koolhydraten per uur opgenomen kan worden, in plaats van 60 gram bij alleen glucose. Bovendien worden er vier bronnen van suiker gebruikt, waardoor er ook een continue energietoevoer is.

Wat Hiddit Isotonics uniek maakt

De nieuwe versie van Hiddit Isotonics heeft op basis van een studie een pH-waarde gekregen van 5.5 tot zelfs 7.0 bij de Neutral versie, waar de meeste sportdranken juist een pH van 3-4 hebben. In combinatie met een specifieke concentratie van 355 mg/l calcium, zorgt dit ervoor dat dit tanderosie als gevolg van het drinken van sportdrank volledig stopt. De drank heeft op tanderosie hetzelfde effect als het drinken van ‘gewoon’ water.

Tijdens het sporten verlies je elektrolyten. Dat is voornamelijk natrium (zout), maar ook magnesium en kalium. Hiddit mat de hoeveelheid electrolyten in zweet en bepaalde aan de hand van de gemeten gemiddelden hoeveel natrium (860 mg/L), kalium (252 mg/L) en magnesium (44 mg/L) er in de sportdrank nodig is. Zo krijg je niet te veel, noch te weinig electrolyten binnen.

Tot slot heeft Hiddit alles wat de maag of darmen kan irriteren, weggelaten. Een mooie rode kleur gaat je niet sneller maken, maar kan de darmen wel irriteren. De Neutral versie van Hiddit Isotonics gaat nog een stap verder een heeft naast kleurstoffen, ook geen smaakstoffen meer en is daarmee uitermate geschikt voor atleten met een gevoelige maag.

(tekst gaat verder onder de foto)

Hiddit Isotonics komt in vier verschillende smaken. (Foto: 3athlon.nl)

In de praktijk 

Tot zover de theorie. Hoe zit dat in de praktijk? We namen de proef op de som en gebruikten twee weken lang Hiddit Isotonics bij alle trainingen. Er zijn vier smaken: Orange, Agrum, Lime en Neutral (zonder smaakstoffen). De smaken werden als niet te zoet en zeker ook zacht ervaren.

Hiddit Isotonics werd aan een aantal testen onderworpen, gedurende het zwemmen, fietsen en lopen. We kunnen niet anders concluderen dan dat de drank ons nergens tegenwerkt: geen darmklachten of misselijkheid. Tot zover ‘the obvious’. Maar de vraag blijft hoe de drank ervaren wordt zodra we het lichaam onder druk zetten én of het na een aantal liter niet gaat tegenstaan. Om dit te testen boden een aantal fietstrainingen op Zwift, maar ook diverse looptrainingen buiten uitkomst.

Voor het lopen werd 750ml Hiddit Isotonics gedronken. De trainingen liepen uiteen van interval training tot duurlopen en zelfs tot een training met een tempoblok van zeven kilometer. Tijdens lopen op tempo merk je snel of een drank je dwars gaat zitten of niet. Bij Hiddit Isotonics werd geen enkel ongemakkelijk gevoel waargenomen. So far, so good.

(tekst gaat verder onder de foto)

We gebruikten Hiddit voor iedere training. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens één van de fietstrainingen op Zwift werd de drank in een drie uur durende sessie getest. Bij indoor fietsen verlies je veel vocht omdat je door gebrek aan rijwind niet goed afkoelt en daardoor nog meer gaat zweten in een poging van het lichaam alsnog af te koelen. Tijdens de drie uur werd dan ook drie liter Hiddit Isotonics gedronken. Aan het einde van de training was het gevoel eigenlijk net zo fris als ervoor: vocht, energie en elektrolyten uitstekend aangevuld dus. Dat gevoel was ook met cijfers te onderbouwen: in het eerste uur 202 watt normalized power, uur twee 218 watt normalized power en het laatste uur 216 watt normalized power. Vooral in het tweede en derde uur, waarin goede verzorging qua voeding en drinken een rol gaat spelen, een hele constante prestatie.

De ultieme sportdrank

Wat de ultieme sportdrank is, blijft subjectief. Maar het staat buiten kijf dat Hiddit Isotonics aan de hand van wetenschappelijk onderzoek de lat voor andere aanbieders hoger heeft gelegd. De smaak ervoeren wij als aangenaam en ook tijdens het sporten doet de drank wat het moet doen. Daarnaast ervoeren we geen onaangename effecten als misselijkheid, zelfs niet bij zeer intensieve trainingen. De prijs van 21,95 Euro voor 1 kilo poeder op de site van Hiddit is voordelig in vergelijking met grote concurrenten als Science in Sport (28,00 Euro voor 1 kilo). Dat de drank mede ontwikkeld is door tweevoudig wereldkampioen triathlon Luc van Lierde maakt dat het misschien toch echt de ultieme sportdrank is voor triatleten. Wij kunnen deze drank in ieder geval aanbevelen.

Korting

Speciaal voor de lezers van 3athlon.nl geeft Hiddit een korting van 25 procent op de eerste bestelling van nieuwe Isotonics. Gebruik daarom kortingscode ‘3athlon.nl’ bij de checkout op www.hiddit.com.

Daarnaast heb je wellicht al het gratis eBook van Hiddit op onze website voorbij zien komen. Deze kun je hier, geheel kosteloos, downloaden. Dit boek helpt bij het beter samenstellen van een hydratatiestrategie!