Op Instagram plaatsen we deze week niet één, maar iedere dag een poll – telkens bestaande uit drie verschillende vragen die met elkaar te maken hebben. En dus volgt er ook iedere dag een artikel op onze website, met daarin aandacht voor jullie reacties.
Eergisteren vroegen we jullie naar blessures en dat leverde een hoop reacties op! Hoe vaak zijn jullie gemiddeld per jaar geblesseerd? Wat zijn de meest voorkomende blessures? En laten jullie je snel behandelen zodra je een pijntje voelt?
(tekst gaat verder onder foto)
Om met goed nieuws te beginnen, kunnen we melden dat 42 procent aangaf geen last te hebben van blessures. 26 procent zei gemiddeld 1 keer per jaar geblesseerd te zijn, en dat varieert van langdurige blessures tot kleine pijntjes die één tot twee weken aanhouden. 23 procent gaf aan meer dan 1 keer per jaar geblesseerd te zijn.
(tekst gaat verder onder foto)
De blessures waar jullie het meest door geteisterd worden, komen bijna allemaal voor in benen en voeten. Met name de achillespees en shint splints worden vaak genoemd, maar ook de knieën blijken veel problemen te veroorzaken en daarnaast zorgen ook stressfracturen en andere voetblessures voor frustatie. Het hardlopen lijkt daarmee de grootste boosdoener te zijn en dat blijkt ook uit de reactie van Pim Venderbosch: ,,Allerlei loopblessures, overbelasting van pezen.”
Voor een enkeling blijft het gelukkig bij spierpijn, zo laat ‘José van Laarhoven’ weten: ,,Vooral spierpijn, maar geen blessure sinds ik ben overgestapt naar de triathlonsport.” Niet alle ‘blessures’ die jullie noemden, hadden trouwens betrekking op lichamelijke pijntjes. Het mentale aspect blijkt bij Timo Verkerk namelijk de grootste problemen te veroorzaken, gezien zijn ietwat komische reactie: ,,Een gedeukt ego.”
(tekst gaat verder onder foto)
Hoe lang blijven jullie rondlopen met een blessure voordat jullie naar een behandelaar stappen? Hoewel Nienke Vijver stelt: ,,Dat ligt aan de blessure”, geven de meesten van jullie aan vrij snel, dan wel direct, een fysio op te zoeken om erger te voorkomen. ,,Snel, zodat de training zo min mogelijk aangepast hoeft te worden”, laat Pim Venderbosch weten. ,,Als het binnen een week niet beter wordt door eigen maatregelen ga ik naar de fysio”, stelt Lucas Goené. Ook Stefan van der Pal laat weten niet lang te wachten tot hij een specialist inschakelt: ,,Meestal bij stijfheid of lichte pijntjes direct een afspraak. Dat houdt me ver weg van blessures.”
En niet alleen de fysiotherapeut wordt ingeschakeld bij blessures. ‘Laetiske’ somt een hele lijst aan specialisten en maatregelen op: ,,Osteopaat, orthopedist, foto nemen, stretchen.” Daarnaast geven veel van jullie aan zich preventief te laten masseren dan wel behandelen. ,,Om de week sportmassage, iedere 3 maanden osteopaat”, laat Jean-Pierre Fraussen weten. Dat geldt ook voor ‘Ramon_lwd’: ,,Fysio elke 3 weken en Shiatsu massage elke 3/4 weken. En elke week mobility training.”
In 25 procent van de reacties werd aangegeven niet snel contact te zoeken met een fysiotherapeut of sportarts. Een deel van deze atleten gaf aan eerst zelf maatregelen te nemen, waaronder Marco Akershoek: ,,Na al die jaren weet ik de meeste dingen zelf op te lossen. Bij een echte blessure zoek ik wel contact met een fysio of sportarts.” Ook Alex Kling liet weten niet zomaar een afspraak te maken met een fysiotherapeut: ,,Nee, niet snel, alleen als mijn trainer dit adviseert, of als ik zelf voel dat het echt niet goed is.” Ruud Gerritsen geeft aan zijn blessures in eerste instantie zelf te bestrijden, maar met zijn beroep is dat ook niet gek: ,,Ik ben zelf fysio”, laat hij weten.