Het was een strijd tussen specialisten op de korte afstand en specialisten op de lange afstand en tijdens Ironman 70.3 Indian Wells heeft Lionel Sanders laten zien dat je die laatste categorie zeker niet moet afschrijven. De Canadees liep in een rechtstreeks duel bij de Fransman Vincent Luis weg en schreef de wedstrijd bijzonder knap op zijn naam. Jorik van Egdom kwam er de hele wedstrijd niet aan te pas, verloor tijdens alle onderdelen veel tijd en kwam op een grote achterstand binnen.

Aanvankelijk was het Luis die de snelste zwemtijd neerzette en toen hij na iets meer dan 22 minuten richting zijn fiets mocht, had hij al een minuut voorsprong op zijn eerste achtervolgers. In dat groepje achtervolgers zat onder andere de Belg Jelle Geens, die op de Middle Distance zijn debuut maakte. Sanders gaf tijdens de swim – zoals eigenlijk altijd – veel tijd toe en kwam als zeventiende uit het water, op meer dan drie minuten achterstand. Daar nog eens twintig seconden achter mocht Van Egdom naar zijn fiets.

Mocht Van Egdom de illusie hebben gehad dat hij wellicht samen met Sanders naar voren kon rijden, bleek dat snel valse hoop. Waar de Canadees zijn fietsbenen meteen gevonden leek te hebben en mooi oprukte in het veld, verloor Van Egdom eigenlijk alleen maar meer tijd. Na negentig kilometer op de fiets kwamen Sanders en Luis – die nog werd aangereden – samen terug in T2 en lag Van Egdom zeventiende, toen al op bijna dertien minuten achterstand. Een goede klassering was voor Van Egdom verloren, nog voor de halve marathon begon.

Tijdens die halve marathon was het dus vooral spannend tussen de snelste twee mannen van de dag; Sanders en Luis. Iets minder dan tien kilometer liepen de twee mannen zij aan zij, maar toen was het, enigszins verrassend, Sanders die bij de Fransman wegliep. Vanaf dat punt werd zijn voorsprong ook alleen maar groter. De splits van Sanders waren dan ook zeer indrukwekkend toen hij na 3:38:19 uur als eerste over de streep kwam. Hij zwom 25:07 minuut, fietste 2:00:26 en liep 1:09:19. Luis kwam uiteindelijk 2:48 minuut later over de streep en werd tweede. Geens, die een 1:08:18 liep en tijdens de run veel posities goedmaakte, werd knap derde op 4:11 minuut van Sanders. Geens kreeg tijdens het fietsen een vijf minuten penalty aan zijn broek wegens stayeren.

Van Egdom verloor ook tijdens de halve marathon veel tijd. Hij werd uiteindelijk 18e, op 24:13 minuut achterstand.

Extra noot: Tristan Olij zou rond de veertiende plek zijn geëindigd, maar staat vanwege chipproblemen niet in de uitslagenlijst. Daarnaast zouden Van Egdom én Olij allebei ook een 5 minuten penalty hebben gehad.