Olympisch kampioen Flora Duffy sluit een geweldig seizoen af met een knal door het eremetaal te claimen tijdens het Wereldkampioenschap Xterra op Hawaii. Dat is de zesde keer dat de Bermudaanse deze titel pakt. Bij de mannen was het eveneens een Olympisch Kampioen die er met de zege vandoor ging. De Nieuw-Zeelandse Hayden Wilde – die brons pakte op de Spelen in Tokyo – was zijn concurrenten te snel af op het afsluitend looponderdeel. Gisteravond werd bekendgemaakt dat het WK Xterra een run-bike-run zou worden vanwege de wilde zee.

Duffy eenzaam op kop

Al tijdens het eerste onderdeel liet Duffy zien waarvoor ze was gekomen. Er was op papier eigenlijk ook niemand opgewassen tegen Duffy. In 12:38 minuut volbracht de succesvolle atlete de eerste drie kilometer om vervolgens met een voorsprong van achttien seconden op de tweede dame – de Mexicaanse Michelle Flipo – als eerste op de fiets te springen. De Zwitserse Loanne Duvoisin pakte haar fiets als derde uit de rekken, vlak achter Flipo.

Op de fiets verdween Duffy snel uit beeld voor haar achtervolgsters. Na 1:39:57 uur – over 31 kilometer – mocht Duffy zich opmaken voor de laatste elf kilometer lopen. Duvoisin volgde zo’n vier minuten later als tweede. Wie er met de titel vandoor zou gaan was op dit moment dus al wel duidelijk. Met een looptijd van 45:32 minuut maakte Duffy af waaraan ze was begonnen. Zo sloot ze haar meest succesvolle triathlonjaar ooit af met een zoveelste overwinning. Duvoisin legde beslag op het zilver en Flipo pakte de laatste podiumplek.

Wilde slaat toe tijdens het lopen

Wilde creëerde een buffer van ruim twintig seconden voor zichzelf tijdens het eerste looponderdeel, maar de atleet zou die op het pittige mountainbike parcours ook nog hard nodig gaan hebben. De Nieuw-Zeelander schijnt niet alleen op de weg sterk te rijden, maar zeker ook offroad; in Maui waren er echter meer atleten die goed overweg konden met ruig terrein. Binnen no-time hadden drie atleten Wilde weer in het vizier: de Amerikaanse Seth Rider, de Franse Arthur Serrieres en de Spaanse Ruben Ruzafa Cueto. Dit groepje van vier ruilde nagenoeg gelijktijdig hun fiets in voor loopschoenen.

Met een uiteindelijke tijd van 40:53 minuut over elf kilometer raasde Wilde er vandoor zodra hij van de fiets stapte. Hij rende vol overtuiging richting de winst. Serrieres pakte een zilveren medaille (+0:23) terwijl Ruzafa Cueto de bronzen medaille mee naar huis nam (+0:54).