Er zal op 1 december dit jaar geen pro race plaatsvinden tijdens Ironman Argentina en daarmee verplaatst het Zuid-Amerikaans kampioenschap zich naar Cozumel. De reden? Ironman verklaarde zojuist in een mail de pro’s geen prijzengeld te kunnen betalen binnen de gewenste termijn. Dit gooit roet in het eten van onder andere Evert Scheltinga, die zijn seizoen positief af hoopte te sluiten in Argentinië tijdens het Zuid-Amerikaans kampioenschap: ,,Ik heb een rot seizoen achter de rug en dan gaat deze race – waar ik echt naar uitkeek – niet door. Op deze manier slaat het eigenlijk nergens op, want zo kun je niks plannen en kost triathlon alleen maar geld. En dat terwijl Ironman genoeg zou moeten verdienen om hier iets op te verzinnen.” Het is dan ook wel bijzonder opmerkelijk dat de geldmachine van Ironman het prijzengeld van 100.000 dollar niet via een andere weg kan ophoesten.

Voor Scheltinga zit er niets anders op dan zijn planning om te gooien: ,,De tickets zijn al geboekt en ook vrijwel alles voor de vakantie die we twee weken na de race wilden houden. Dat gaat om een bedrag van zo’n 1200 euro, dat ik kwijt ben. Ik moet nu een nieuw plan maken, misschien start ik Ironman Cozumel (die een week eerder plaatsvindt, red). Dat is – op Australië na – eigenlijk de enige optie voor een hele triathlon in deze periode.” Starten als Age Grouper vindt Scheltinga geen optie: ,,Dat is gewoon niet waarvoor ik het doe. Als ik dan win zou ik niet trots zijn. Ik doe wedstrijden om tegen de beste van de wereld te racen en dat is dan niet het geval.”

,,Het is heel jammer en ik heb even een dag nodig om hier een streep door te zetten en vol energie voor het volgende te gaan, maar dat komt uiteindelijk ook wel weer goed. Argentinië zal wel niet ‘meant to be’ zijn geweest.” Daar voegt hij nog lachend aan toe: ,,Mijn zwembril is ook nog gebroken onderweg naar Zuid-Afrika (waar hij overwintert, red). Wat een pechdag.”

Hieronder de mail die de ingeschreven pro’s kregen:

De verklaring van Ironman. (Foto: 3athlon.nl)