Wát een geweldige prestatie zette Richard Murray zojuist neer. Voor het oog van triathlonfans van over de hele wereld liep de Zuid-Afrikaan 28:04 minuut op de tien kilometer. Om dit rare seizoen toch af te sluiten met een knaller zette Murray een snel parcours uit in Beuningen om daar zijn persoonlijk record aan te scherpen. Dat de triatleet daarin slaagde, is nog eens extra bijzonder gezien de behoorlijke scherpe wind die door het platte landschap raasde.

Om ergens ‘in’ de 28 minuut te lopen – zoals Murray zichzelf vooraf als doel had gezet – moest hij een bizar tempo van 2:48 minuut per kilometer lopen. In de eerste 1000 meter leek het tempo met 2:44 nog net iets hoger te liggen, maar daarna leek hij zijn wedstrijdplan tot in de perfectie uit te kunnen voeren. Na vijf kilometer telde Murray’s horloge 13:58 minuut en dus lag hij perfect op schema. Dat Murray het zwaarder kreeg in de laatste kilometers was geen verrassing, maar toch oogde hij nog bijna net zo scherp als in het begin. Met zicht op finish en 120 meter te gaan, liet het horloge een tijd van 27:40 zien. Terwijl volgens het horloge de tien kilometer onder de 28 minuut aangetikt werd, stopte Murray de klok zelf bij de finish op 28 laag. Daarmee behaalde Murray zijn doel zonder enige aarzeling!

,,Ik liep in de laatste kilometer een paar keer bijna tegen de voorfietser aan, omdat ik zo erg in het rood zat”, lacht Murray na de finish. ,,Die laatste drie kilometer was het alsof iemand met een hamer op mijn bovenbenen sloeg. Maar iedereen moedigde mij aan en dat hielp enorm. Het seizoen is nu over en daar ben ik blij om, want dit was heel pijnlijk”, lacht hij. ,,Vanavond een glas wijn?”, vraagt Rachel Klamer aan haar man. ,,Absoluut. Een glas rode wijn”, aldus Murray die vol blijdschap zijn welverdiende off season in gaat.