Terwijl Challenge Almere-Amsterdam volgend jaar – in 2021 dus – natuurlijk grotendeels in het teken zal staan van de 2021 World Triathlon Multisport Championships Almere-Amsterdam, komt de organisatie vandaag ook met mooi nieuws voor een hele grote groep atleten: op vrijdag 10 september zal er namelijk ‘gewoon’ weer een Middle Distance worden georganiseerd. Deze Middle Distance wordt als Side Event aan het programma toegevoegd en zal geen WK zijn.

Daarmee keert de afstand een soort van terug op het programma, want dit jaar (2020, red.) verdween de halve tijdelijk van de kalender vanwege het World Triathlon Multisport Championships waarbij er in een week maar liefst zes verschillende Wereldkampioenschappen in Almere worden georganiseerd. Dat WK werd echter een jaar uitgesteld vanwege het coronavirus en nu ziet de organisatie genoeg kans een aantal wijzigingen in het wedstrijdschema te maken en op vrijdag 10 september 2021 toch een Middle Distance te organiseren. Dat betekent wel dat het WK Long Distance, het WK Aquabike én de Open Serie Long Distance met een dag worden verschoven en niet op zaterdag 11, maar op zondag 12 september 2021 worden gehouden.

‘Al jaren is de Middle Distance een populaire afstand’

,,Vanzelfsprekend zijn we daar enorm blij mee”, toont Race Director Richard Belderok zich enthousiast. ,,Al jaren is de Middle Distance een hele populaire afstand en toen we eerder dit jaar lieten weten dat er eenmalig geen halve triathlon zou zijn, bleek de vraag alleen maar groter te worden. Omdat we nu een jaar langer hebben om ons voor te bereiden op het 2021 World Triathlon Multisport Championships Almere-Amsterdam, hebben we ook een jaar langer om ons voor te bereiden op een extra Middle Distance op het programma. Vandaar ook dat World Triathlon heel positief is over deze verrijking van ons programma.”

Inschrijving Middle Distance per direct open, plek voor 1000 atleten

De inschrijving voor de Middle Distance is per direct geopend en loopt via de organisatie zelf. Volgens Belderok zal er plaats zijn voor 1000 atleten. ,,Vrijdag 10 september staat dan volledig in het teken van de Middle Distance, terwijl we zaterdag 11 september de tijd hebben om atleten voor de klassieke afstand goed voor te bereiden tijdens de atletenbriefings en het inchecken van hun fietsen. Zondag 12 september gaat het dan weer los met onder andere de hoogmis van ons event: het WK over de klassieke afstand.”

Programma 2021 World Triathlon Multisport Championships Almere-Amsterdam

Verder verandert er weinig aan het programma van de 2021 World Triathlon Multisport Championships Almere-Amsterdam. Zo vindt de openingsceremonie nog steeds plaats op 3 september en ook het WK Sprint Duathlon (4 september 2021), WK Standard Duathlon (5 september 2021), WK Cross Triathlon (7 september 2021) en WK Aquathlon (9 september 2021) blijven ongewijzigd. Alleen het WK Long Distance, de Open Serie Long Distance en het WK Aquabike worden een dag doorgeschoven en vinden plaats op 12 september 2021.

Side events

In Almere zullen naast de Middle Distance ook andere side events worden gehouden die niet onder de 2021 World Triathlon Multisport Championships Almere-Amsterdam vallen. Zo vinden op 9 september 2021 de Junior Challenge en Family & Business Relay plaats.