Waar Joep Staps zich afgelopen weekend in Ameland bij de heren tot Nederlands kampioen kroonde, werd Ingrid van Lubek bij de dames Nederlands kampioen Cross Triathlon. Het is voor Lubek niet de eerste Nederlandse titel, ze werd al meerdere keren Nederlands kampioen op de Olympic Distance en Cross Triathlon. In 2000 vertegenwoordigde Lubek Nederland tijdens de Olympische spelen van Sydney, maar helaas waren haar kansen daar verkeken na een valpartij. 

Na een pauze van een aantal jaar is Lubek weer begonnen met triathlon, al heeft ze tussendoor niet stil gezeten. De reden hiervoor is minder leuk: ,,Bij de geboorte van mijn kinderen heb ik beide keren een bekkentrombose gehad, wat het einde van serieus sporten betekende. Het huidige niveau kan ik alleen aan als ik een goede dag heb. Afgelopen zaterdag had ik een superdag.” Helemaal stilgezeten heeft Lubek overigens niet: ,,Ik ben nog steeds verslaafd aan sporten, ik sport nog steeds bovengemiddeld veel, maar combineer het bijvoorbeeld met woon- en werkverkeer. Of ik doe een duurloop tijdens de atletiektraining van mijn dochter.”

Aan het begin van het seizoen was Lubek eigenlijk nog niet bezig met het NK cross triathlon. ,,Toen had ik een motivatiedip qua wedstrijden, totdat de organisatie van de Tri-Ambla mij na mijn deelname van de Pyramide Duathlon in Austerlitz uitnodigde. Daarna heb ik toch serieus voor Ameland getraind om goed voorbereid te zijn. Het is toch een NK.”  

Het zwemmen vond plaats in de Waddenzee, waar door de wind aardig wat golfslag was. ,,Hoe woester de zee, hoe beter. Net als voor Natascha [van der Vis, red]. We zwemmen vaker in zee dus zijn wel wat gewend,. De wind was gunstiger dan de dag ervoor: die arme kinderen [Tri-Ambla Junior, red] hadden hem vol tegen, terwijl wij hem schuin tegen hadden. Maar ik heb de wind zelf niet als beperkende factor ervaren. Natascha was het eerste het water uit. Ik zat er vlak achter, maar had op de fiets toch zo’n 200 meter achterstand.”

Lubek stond al voor de twaalfde maal aan de start van de Tri-Ambla en kent het fietsparcours goed. Daarnaast was het rijden door zand voor haar ook goed te trainen. ,,Het rijden in mul zand is voor mij goed te doen. Ik woon in Hilversum en train vaak bij de Lage Vuursche. Het parcours van de Tri-Ambla kan ik ondertussen dromen, maar ook de andere dames kennen het parcours  goed omdat ze er al jaren komen. In de loop van de jaren is het wel iets veranderd, vroeger kwamen we bijvoorbeeld door een koeienstal. Nu is het parcours veel leuker omdat er een heel lang stuk door de duinen in zit. Heel gaaf dat dat voor deze wedstrijd kan, want normaal kun je daar niet komen.” De ervaring die Lubek met strandraces heeft opgedaan bleek cruciaal tijdens het NK. ,,Natascha, Silvia [Brouwer, red.] die ondertussen ook het gat dicht had gereden en ik reden met zijn drieën het strand op. Hier werd het verschil gemaakt. De dag voor de wedstrijd was het zand hier keihard, maar tijdens de race zelf was dit helemaal niet het geval. Volgens mij hadden de meeste dames, inclusief ik, hiervoor te harde banden, waardoor we de waterkant van het strand kozen. Toen ik merkte dat ik een klein gaatje had, ben ik keihard doorgereden.”  

(tekst gaat verder onder de foto)

Lubek racet over het strand tijdens de Tri-Ambla (Foto: Ingrid van Lubek)

Lubek kon door haar demarrage als eerste aan het looponderdeel beginnen. ,,De eerste ronde ben ik er steady vandoor gegaan, eerst even zien wat de benen zeiden. Het lopen over het strand was zwaar door het zuigzand, maar ik heb toch goed kunnen lopen. Ik had eigenlijk verwacht dat er nog iemand van achteren zou komen, maar na de eerste ronde hoorde ik dat mijn voorsprong drie minuten was en ik heb toen gas teruggenomen. Dit deed me denken aan de Tri-Ambla van tien jaar geleden, waarbij ik ook een goede voorsprong had en wat gas terug kon nemen.”  

Ondanks dat Lubek de Nederlandse titel in de wacht sleepte, blijft ze reëel: ,,Als Linda van Vliet of Sandra Wassink niet ziek of geblesseerd thuis hadden gezeten was dit misschien helemaal niet gelukt, hoewel dat ook een onderdeel van sport is. Daarnaast had ik ook gewoon een goede dag. Aan de andere kant is het ook wel jammer dat er zo weinig dames aan de start van het NK stonden: het zou leuk zijn als er veel meer dames meededen bij het NK.”