Op Ameland werd gisteren de Tri-Ambla gehouden en daarmee het Nederlands Kampioenschap cross triathlon. Joep Staps en Ingrid van Lubek kroonden zich er tot nationaal kampioen. Staps blijft echter bescheiden: ,,Ik ben niet het grootste talent, maar werk er hard voor.”

Het was de 17e editie van de Tri-Ambla, waarbij in de waddenzee werd gezwommen en het fiets- en loopparcours door bos, duinen en strand voerde. De afstanden die bij de Tri-Ambla afgelegd moesten worden waren 1500 meter zwemmen, 35 kilometer mountainbiken en 12 kilometer lopen. De winderige weersomstandigheden en daardoor ernstige golfslag en stroming maakten het de deelnemers dit jaar niet makkelijk.

Van tevoren waren er geen absolute favorieten voor de Nederlandse titel aan te wijzen, maar veel kanshebbers voor het podium waren er wel. Bij afwezigheid van de Nederlands kampioenen van vorig jaar bij zowel de vrouwen als de mannen zouden de kampioenstruien sowieso een nieuwe eigenaar krijgen. Als podiumkandidaten werden onder andere Marc Hulzebos, Jeroen Tiebie, Michael Krijnen en lokale atleet Lex Kiewied genoemd. Zevenvoudig winnaar Rob Barel stond dit jaar ook weer aan de start, al start hij ondertussen bij de leeftijdscategorie 60-plus. Helemaal uitvlakken kan men Rob ‘de eeuwige nummer één’ Barel overigens nooit.

Door blessureleed kon bij de dames de huidige Nederlands Kampioene niet van start. Dit maakte Silvia Brouwer, Natascha van der Vis, Klaziena Politiek en Ingrid van Lubek tot favorieten in een compact veld. Lubek nam bij het zwemmen meteen de leiding en gaf deze niet meer uit handen. Ze wist met een tijd van 3:21:11 Brouwer vier minuten voor te blijven. Audrey Breur finishte op ruim zeven minuten na Brouwer als derde.

Bij de mannen wist outsider Joep Staps er dus met de titel Nederlands kampioen cross triathlon vandoor te gaan. In 2:39:37 kon hij Christiaan Sollevelden en Jeroen Tiebie voor blijven, die beiden tijdens alle drie de onderdelen in een felle strijd verwikkeld waren.

Staps kwam ruim twee minuten na Henk Jan Dolstra en Rob Barel als tiende het water uit. ,,Ik was van tevoren gespannen, want ik wist niet zo goed wat ik van het zwemmen kon verwachten. Ik ben pas anderhalf jaar met triathlon bezig, dus wist dat ik niet bij de kop uit het water zou komen. Ik kon de eerste ronde van 750 meter mee, maar miste daarna de aansluiting.”

Joep Staps liep met de fiets niet in qua tijd, wel qua posities. (Foto: aangeleverd)

Tijdens het fietsonderdeel wist Staps het gat met de kop niet kleiner te maken, maar wist wel posities te winnen en uiteindelijk als zesde het Parc Fermé te bereiken. ,,Bij het fietsen heb ik steeds meer mensen ingehaald, totdat ik met twee andere jongens rond de zevende positie kwam te fietsen. Op het strand richting de wisselzone werden de verschillen gemaakt. Als je daar vast komt te zitten, kan je veel tijd verliezen.”

Bij aanvang van de twee looprondes van zes kilometer had Staps meer dan drie minuten achterstand op de twee koplopers. ,,Ik hoorde bij de tweede wissel dat ik 3,5 minuten achterstand had en dacht toen dat winst haalbaar was. Na de eerste ronde was de achterstond nog 1,5 minuut dus toen heb ik nog goed gas gegeven. Bij kilometer negen kwam ik de twee koplopers voorbij en heb daarna nog een stuk van ze los kunnen lopen.”

Ondanks zijn relatief jonge triathlon-carrière was het voor Staps alweer de vierde cross triathlon, nadat hij vorig jaar voor het eerst in Renkum een cross triathlon deed. ,,In Renkum viel ik net buiten het podium, maar ik heb me het afgelopen jaar doorontwikkeld, met dit als resultaat.” Dat het niet vanzelf komt is duidelijk: ,,De training heeft meer omvang gehad en ook structureel tweemaal per week met een zwemgroep zwemmen heeft zich uitbetaald. Ik ben niet het grootste talent, maar ik werk er hard voor.”

Met zijn winst heeft Staps zich gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap cross triathlon. Na zijn deelname daar zal Staps zich gaan richten op het volgende seizoen: ,,Ik ga nu eerst naar het Europees kampioenschap cross multisports op Ibiza, daarna ga ik rustig nadenken wat ik verder ga doen. Ik vind duathlon ook erg leuk en kan dit wellicht goed combineren met cross triathlon.”

Joep Staps pakt de nationale titel cross triathlon. (Foto: aangeleverd)