Een sterke inhaalslag van de Nieuw-Zeelandse Braden Currie tijdens het lopen werd zojuist beloond met goud tijdens de halve Challenge Wanaka (4:02:37). De tweede plaats ging naar de Australische Matt Burton (+0:38) en de Nieuw-Zeelandse Mike Phillips – die tijdens het fietsen aan de leiding ging – moest genoegen nemen met brons (+4:21). Tom Oosterdijk zette de beste Nederlandse prestatie op zijn naam met de winst in zijn Age Group en een tiende plaats overall (+20:08). Bij de dames ging de winst naar de Tsjechische Radka Kahlefeldt met dank aan een snelle halve marathon (4:28:11). De Nieuw-Zeelandse Hannah Wells slaagde er vandaag niet in haar titel te verdedigen en moest genoegen nemen met het zilver (+3:19). Het brons was aan de Amerikaanse Meredith Kessler besteed (+8:01).

Mannenrace
Na 25:13 minuut trok de Nieuw-Zeelandse Dylan McNeice als eerste man de badmuts en zwembril van zijn hoofd. Currie en Phillips volgden in zijn schaduw en zo bestormden de drie samen – al werd er op 20 meter gereden – het fietsparcours. McNeice kon echter al snel het tempo niet bijbenen en zakte terug. Ondertussen kwam de Engelse Joe Skipper samen met Burton van achter sterk opzetten. Uiteindelijk liet Skipper zijn sterke fietsbenen gelden en liet hij ook Burton achter zich om zich een weg naar de kop toe te banen. Bij aankomst in T2 had Skipper zich naar een tweede plaats toe gevochten. Phillips hing na 2:12:53 als eerste man zijn fiets terug in de rekken met een marge van bijna twee minuten op Skipper. Burton en Currie bevonden zich als derde en vierde respectievelijk binnen een minuut afstand van Skipper.

(tekst gaat verder onder foto)

Joe Skipper in de achtervolging. (Foto: Twitter)

Met het tempo van Burton en vooral ook Currie – die als vierde aan het lopen begon – bleek koploper Phillips zich niet in rustig vaarwater te bevinden. Skipper werd al snel ingehaald door beide atleten en zakte zo terug naar een vierde plaats. Currie kon daarna zijn pijlen op de nummer twee richten: Burton. Lang had Currie er niet voor nodig om naar de tweede plek toe te lopen. Na acht kilometer moest ook Phillips eraan geloven en nam Currie bijna sprintend de koppositie over (zie onderstaande beelden). Tot de finish wist hij deze hoofdrol vast te houden en zo tilde hij na 4:03:15 en een halve marathon van 1:15:31 als winnaar het lint op.

Inhaalmanoeuvre van Currie op Phillips voor de winst 
(tekst gaat verder onder video)

Vrouwenrace
Met een tijd van 27:33 minuut klokte Rebecca Clarke de snelste zwemtijd bij de dames. Kahlefeldt volgde in het kielzog van de Nieuw-Zeelandse en klom dus als tweede aan wal. Met een achterstand van ruim twee minuten na het zwemmen maakte Wells zich op voor een inhaalslag op de fiets. Ze had er lang voor nodig, maar met T2 in zicht wist Wells de leiders bij te benen. Zo wisselden de drie nagenoeg tegelijkertijd naar het lopen. Wells trok met enkele seconden voorsprong als eerste haar loopschoenen en aan en klokte een fietsonderdeel van 2:34:46.

Kahlefeldt begon in een hoog tempo aan de halve marathon en liep snel naar de eerste plaats. Wells kwam aanvankelijk goed met haar mee, maar moest na ongeveer vijf kilometer het tempo toch omlaag brengen en zo kon Kahlefeldt haar voorsprong vergroten. Na een halve marathon van 1:22:09 passeerde de Tsjechische als eerste de streep.

Tom Oosterdijk
Na 27:57 minuut zwemmen bereikte Oosterdijk rond een achttiende positie zijn fiets. In het zadel maakte hij veel posities goed en zo trapte hij de 90 kilometer in 2:21:46 weg en wisselde hij als tiende overall en eerste Age Grouper naar het lopen. Na een halve marathon in 1:25:38 passeerde hij als tiende de streep.