De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen, Mauro DietersOlaf Jan Bosscher, Willemijn FuiteHugo Overmeen, Luna de Bruin, Barbara de Koning, Mael Plasschaert en Robin Dreyling. Vandaag geeft Joost Friderichs een kijkje in zijn leven als triatleet.

,,Op mijn achtste begon ik met zwemmen en hardlopen bij een vereniging”, vertelt de 17-jarige atleet overs zijn kennismaking met duursport. ,,Dat is al weer heel lang geleden dus. Maar ik ging alleen één keer per week een beetje zwemmen en lopen. Ongeveer zes jaar geleden ben ik ook gaan fietsen.” Met een triatleet als vader en een moeder die betrokken is bij verschillende wedstrijdorganisaties, was het niet heel verwonderlijk dat Friderichs de sport in rolde. ,,Je hoort er veel over bij ons thuis, dus dan ga je het vanzelf ook doen. Voor ons is vakantie in Frankrijk ook drie of vier uurtjes fietsen. Dan kan ik samen met mijn vader rijden.”

Productief tussenjaar: ‘De laatste keer dat ik stress had, is lang geleden’ 
Momenteel geniet Friderichs van een tussenjaar: ,,Ik ben vorig jaar geslaagd voor het VWO en ik wist niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Daarom heb ik er uiteindelijk voor gekozen een tussenjaar te nemen. Maar ik heb nog steeds een productief leven; ik werk iedere doordeweekse dag en in totaal ongeveer twintig uur per week, daarnaast train ik vijftien tot twintig uur.” Het grote voordeel van dit werk: Friderichs deelt zelf zijn uren in. ,,Ik werk bij Lyceo examentraining en mag zelf bepalen wanneer ik wil werken. Vanmiddag werk ik bijvoorbeeld van twee tot half zes. Als ik dan ’s avonds wil trainen kan dat en ik heb de hele ochtend de tijd.” Die vrijheid bevalt hem goed. ,,De laatste keer dat ik stress had, is lang geleden”, lacht Friderichs.

Studeren
Uiteindelijk is de atleet wel van plan te gaan studeren. ,,Ik kon niet echt een leuke studie in de buurt vinden. Ik heb mij nu ingeschreven voor de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek in Delft. Dat is numerus fixus en ik zit nog in de selectiefase. Maar ik weet nu wel beter wat ik wil dan vorig jaar; in ieder geval iets technisch. Het is alleen jammer dat alle technische studies een pokke eind van Almere zijn. De verbinding van Almere naar Amsterdam is perfect, maar daar heb je niet echt technische studies.”

‘Dan vraag ik mij wel af hoe het volgend jaar gaat zijn’ 
Friderichs staat dan ook absoluut niet te springen om Almere te verlaten. ,,We hebben hier een heel fijn RTC. We hebben alle faciliteiten en Dennis en Freek (RTC coaches, red.) zijn top trainers. Ik vraag mij wel af hoe dat volgend jaar gaat zijn. Waarschijnlijk ben ik dan niet meer hier. Ik moet nog kijken hoe ik het dan wil gaan doen.” Stoppen met triathlon is in ieder geval geen optie: ,,Ik ben er zeker niet klaar voor om te zeggen ‘dit doe ik niet meer’. Ik wil het blijven doen, want ik vind het leuk. Dus ik moet het gewoon goed op elkaar gaan afstemmen.”

Friderichs tijdens de DUIN Triathlon Almere. (Foto: Sharon Zuijdervliet)

Mooiste prestaties 
,,Alles waarvoor je je best hebt gedaan, maakt je trots als het lukt”, antwoordt Friderichs als we hem vragen naar zijn mooiste prestatie. ,,Ik ben vroeger – twee of drie jaar geleden, toen ik nog bij de jeugd zat – een keer Nederlands kampioen cross duathlon geworden en ik heb een paar keer op het NK podium gestaan. Als je bij de junioren komt is het wel anders, het niveau ligt veel hoger.” Een recente wedstrijd waar hij mooie herinneringen aan heeft was de ETU Cup in Belgrado: ,,Dat was qua zwemmen niet top en fietsen ook niet, maar qua lopen wel. Ik had vorig jaar eigenlijk geen goed seizoen wat lopen betreft, maar die laatste wedstrijd ging toen wel fijn. Toen was ik wel trots hoe dat ging met lopen. Ik had de twintigste looptijd en er deden een paar goede jongens mee. Dat gaf wel het vertrouwen dat het goed zit. Het is mooi dat je dan in zo’n wedstrijd goed mee kan komen.”

Racen in het buitenland 
Buitenlandse wedstrijden vindt Friderichs sowieso het mooist om te doen. ,,Ik vind het altijd leuk om een nieuwe plek te ontdekken en te racen in een andere omgeving. Dat brengt wel wat extra’s. Het kost natuurlijk soms wel veel geld, maar als het kan en in het programma past is het wel het leukst. Je hebt in Nederland qua eredivisie ook wel een hoog wedstrijdniveau, maar verder kom je al snel uit bij buitenlandse wedstrijden als je een hoger niveau op wil zoeken.”

Grote inspiratie: ‘Wat mensen er ook over zeggen, hij gaat gewoon door’
Inspiratie haalt Friderichs niet alleen uit de triathlon wereld, maar juist ook daarbuiten. ,,Elon Musk (vooruitstrevende ondernemer in de technologie, red.) heb ik altijd wel bewonderd. Daar ligt sowieso mijn interessegebied; de lucht- en ruimtevaarttechniek. Ik vind technologie heel interessant en dus bijvoorbeeld ook Tesla en SpaceX (die de herbruikbare Falcon lanceerraketten ontwikkelden voor de ruimtevaart, red.). Ik vind het gaaf hoe ‘down to earth’ hij is terwijl hij tegelijkertijd op wereldniveau revolutionaire dingen doet en uitprobeert, in plaats van dat hij er alleen over speculeert. Wat mensen er ook over zeggen, hij gaat gewoon door.”

‘Ik heb ook andere interesses’ 
Een grote triathlondroom heeft Friderichs niet echt: ,,Ik ben altijd iets te reëel daarvoor. Ik kijk gewoon ieder jaar wat ik wil doen. Natuurlijk zou het wel heel vet zijn om profatleet te zijn, maar ik weet niet of ik dat echt zou willen. Daar moet je ook wel heel goed voor zijn. Net als de Olympische Spelen; dat is ook heel vet, maar je moet wel reëel zijn en je bedenken hoe groot de kans is dat je het haalt en hoeveel je ervoor op wil geven.” Friderichs blijft dus met beide voeten op de grond: ,,Ik vind het hartstikke leuk en ik wil zo goed mogelijk worden als ik kan. Dat zeker. Maar ik heb ook andere interesses. Volgend jaar wil ik een leuke studie gaan doen. Dat is waar je later geld mee gaat verdienen en dat moet je dus ook leuk vinden. Ik vind beiden leuk en wil dus voor allebei de ruimte maken.”

Niet twijfelen, gewoon doen!
,,Probeer het eens”, adviseert Friderichs aan kinderen die overwegen een triathlon te doen. ,,Als je erover twijfelt dan moet je het gewoon een keer doen. Het een keer proberen kan nooit fout gaan. Er zijn veel leuke kleine wedstrijdjes, zoals de Almere DUIN Kids Triathlon bijvoorbeeld.”