De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen, Mauro Dieters en Olaf Jan Bosscher. Vandaag geeft Willemijn Fuite een kijkje in haar leven als triatleet.

Het is nog geen twee jaar geleden dat Fuite tijdens de TRI HARD Series triathlon in Haarlemmermeer haar eerste triathlon volbracht. Ondanks dat de overstap van de atletiekbaan naar de triathlon Fuite niet direct beviel, bevestigde de titel Wereldkampioen Cross Triathlon in 2019 dat ze op haar plek is binnen deze nieuwe sport. ,,Ik ging er heen zonder verwachtingen, kwam terug en was ‘booming’. Mensen gaan over je schrijven en dan kom je bij een andere wedstrijd en roepen ze om dat de Wereldkampioene aan de start staat”, neemt de 17-jarige atlete ons mee terug naar deze bijzondere periode.

Als laatste uit het water: ‘Oei, dat was pijnlijk’ 
Toen Fuite in 2018 voor het eerst haar sportieve talent in het water moest laten spreken, ging dat niet als vanzelf: ,,Het eerste jaar in Haarlemmermeer kwam ik echt als laatste uit het water. Toen dacht ik wel ‘oei’. Dat was pijnlijk.” Het was haar atletiektrainer die Fuite van de baan plukte. ,,Ik heb altijd aan atletiek gedaan en mijn trainer, Armand van der Smissen, stuurde een keer een berichtje of ik het leuk zou vinden om bij de regiodagen te komen kijken. Dat heb ik gedaan en ik vond het wel leuk. In de zomervakantie werd ik gebeld of ik bij het RTC wilde. Toen werd het wel serieus.”

Gebrek aan ervaring
Ondanks haar Wereldtitel vindt Fuite dat ze nog altijd achterloopt op de concurrentie als het op ervaring aankomt: ,,Ik merk ook wel dat ik daar nog in moet zoeken. Heel veel mensen hebben jaren ervaring. Dat heb ik niet en dat merk je wel in wedstrijden.” Zwemmen is niet altijd favoriet: ,,Ik vind het op zich wel leuk, maar soms heb ik geen zin. Het is iets wat je niet goed kan en dan is het al minder leuk en moeilijker.”

‘Je vastigheid weg doen, is dan wel lastig’ 
Desalniettemin is Fuite ondertussen een echte triatlete, maar de liefde voor de sport had even de ruimte nodig om te groeien. ,,Ik vind triathlon in het algemeen wel heel erg leuk, want je hebt drie onderdelen en op elk onderdeel kun je weer alles eruit halen. Daardoor is het een leuk totaalplaatje.” Of ze het leuker vindt dan atletiek? ,,Nu vind ik het heel vet: je komt uit het water, snelle wissel, op de fiets springen en daarna weer hardlopen. Maar in het begin was dat wel anders. Ik vond atletiek gewoon heel leuk; ik deed altijd MILA (middellange afstand, red.). Het was wel lastig om het meteen aan de kant te schuiven, omdat ik er veel lol in had en je gaat dan iets doen waarvan je niet zeker weet of je er wel goed in bent. Je vastigheid weg doen, is dan wel lastig.”

‘Dat zag niemand aankomen en ik al helemaal niet’ 
Dat het nemen van risico soms wordt beloond, bleek dus wel tijdens het WK Cross Triathlon in Pontevedra. ,,Je kon je daar voor kwalificeren en Armand was natuurlijk ook bondscoach. Dus hij vroeg of ik het leuk vond en zei dat we nog maar moesten kijken of ik überhaupt door de kwalificatie heen zou komen.” Fuite voldeed uiteindelijk aan alle eisen en mocht dus mee: ,,Dat vond ik wel vet. Ik ging erheen met een gevoel dat ik laatste kon worden en eigenlijk alles kon gebeuren. Armand zei ook ‘ga er maar vanuit dat je laatste wordt, maar je staat er wel’.” Dat Fuite als Wereldkampioene over de streep zou komen, stond in ieder geval niet in de lijn der verwachting. ,,Toen gebeurde dit. Dat zag niemand aankomen en ik al helemaal niet.”

Dromen
Haar grote droom? ,,Ik denk zo ver mogelijk komen en het beste uit mezelf halen. De Olympische Spelen zijn natuurlijk ontzettend gaaf, maar als je zelf het idee hebt dat je er alles uit hebt gehaald, dan vind ik het ook wel heel mooi.” Dus de Olympische Spelen staan niet rood omcirkeld op de kalender? ,,Iedereen wil dat wel en ik ook zeker. Maar of dat realistisch is. Zeker nu ik nog maar zeventien ben; ik weet niet of je dan al kan zeggen ‘dat ga ik halen of doen’.”

(tekst gaat verder onder foto)

Fuite op de hoogste trede van het podium na het WK Cross Triathlon in Pontevedra. (Foto: Facebook)

School 
Fuite combineert triathlon met een opleiding tot onderwijsassistente: ,,Daar ben ik dit jaar mee gestart. Eerst zat ik op een LOOT school bij ons in de buurt, maar ik had mijn VMBO diploma gehaald en wilde naar de HAVO toe, omdat je op een LOOT school zeker weet dat je goed kan trainen. Maar ik had eigenlijk te weinig tijd, dus dat is niet gelukt. Dan is het wel relaxt om nu achterover te zitten. Het niveau is lager, waardoor ik merk dat ik het makkelijk heb.” Desondanks zijn het vaak vermoeiende dagen: ,,Op donderdag en vrijdag loop ik stage op een school. Als je daarna een looptraining hebt, merk je soms wel dat je een beetje uitgeblust bent.”

‘Waarom doe ik dit’
Met zo’n druk programma is de motivatie logischerwijs niet altijd even groot: ,,Als je kijkt naar je week – school, trainen, school, trainen – dan zit er niet veel variatie in en dat kan ook niet echt. Dus dan heb je natuurlijk wel momenten waarop je om acht uur in het zwembad moet liggen en denkt ‘waarom doe ik dit’. Dan ben je even de motivatie kwijt. Maar dan denk je terug aan al die mooie wedstrijden en het volgende doel. Dus toch maar even doorzwemmen.”

Heel hard lopen, fietsen en rustig uitzwemmen
,,Mijn lopen is dus heel sterk, maar ik heb wel eens wedstrijden dat ik te hard heb gezwommen of gefietst en met lopen in elkaar zak”, reageert Fuite als we haar vragen naar haar minst favoriete wedstrijdverloop. ,,Voor mij zou een triathlon andersom moeten zijn. Het beste lopen, dan fietsen – dat kan ik ook wel – en dan rustig uitzwemmen”, grapt de atlete.

Tips
,,Ik denk dat je gewoon eens lekker moet gaan kijken”, adviseert Fuite aan kinderen die overwegen triathlon te gaan doen. ,,Als je alle drie de onderdelen leuk vindt, is het een perfecte combinatie voor kinderen. En een beetje wedstrijdjes doen; kinderen vinden dat heel leuk.”