De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen. Vandaag geeft Mauro Dieters een kijkje in zijn leven als triatleet.

Het is pas kortgeleden dat de 15-jarige Dieters bekend raakte met triathlon. ,,Ik begon toen ik net naar de eerste ging. Het kwam doordat mijn gymdocent in groep acht vroeg of ik het niet leuk zou vinden voor de gein eens een triathlon te doen.” Dieters zag dat wel zitten en zo stond hij niet veel later aan de start tijdens de ‘scholierentriathlon van Challenge Almere’ (Junior Challenge, red.): ,,Het was mooi weer en ik vond het heel leuk. Toen ik later terugkeek bleek ook dat ik het wel goed had gedaan, want ik was 24e geworden.” Helemaal onbekend was de jonge atleet nog niet met duursport: ,,Ik zat al heel lang op voetbal en ik ging af en toe ook met mijn ouders hardlopen.”

Drie NK-titels: ‘Ik wist niet dat dit zo zou uitpakken’
In de jaren die volgden na zijn ontgroening in Almere, nam Dieters steeds vaker deel aan triathlons. In 2019 beleefde hij zijn meest succesvolle seizoen met maar liefst drie NK-titels: ,,Het NK Cross Duathlon, NK Triathlon en het NK Duathlon. Ik wist wel dat ik redelijk goed was, maar ik wist niet dat dit zo uit zou pakken.” Een spannend wedstrijdverloop tijdens de Cross Duathlon zorgde dat hij daar de mooiste herinneringen aan overhoudt: ,,Met fietsen ging ik slecht en de nummer twee lag daardoor twee minuten voor mij. We moesten daarna nog maar 2,5 kilometer hardlopen en het lukte mij om het gat te dichten en te winnen. Toen we bijna bij de finish waren was er een heuveltje van 200 meter en daar heb ik hem kunnen pakken. Dat was echt een wonder”, lacht Dieters terwijl hij duidelijk met veel plezier terugblikt.

Plezier en een goed team om je heen: ‘Het is juist helemaal niet eenzaam’ 
Plezier staat dan ook voorop, en terwijl deze uitspraak populair is, laat Dieters aan alles merken dat dit bij hem daadwerkelijk op gaat. Het is dan ook zijn belangrijkste tip: ,,Zorg dat je plezier hebt en met een leuke groep op kunt schieten. Ik denk dat ik progressie heb geboekt doordat ik een leuke vriendengroep heb om mee te trainen, want opstaan om zes uur doe je niet altijd vrijwillig. Een sport is niet leuk als de omgeving niet leuk is. Als je de mensen bij hockey niet leuk vindt, dan vind je hockey ook niet leuk.” Dieters heeft dan ook veel geluk met een actieve en gezellige vereniging: ,,Mijn broertje doet ook aan triathlon en dan slapen hier bijvoorbeeld zeven vriendjes van hem. Wat ik zo leuk vind aan triathlon is – ik wisselde dus van voetbal naar triathlon, dus van groepssport naar een eenzame sport – dat het juist helemaal niet eenzaam is. In een teamsport blijf je bij je team, maar in een individuele sport maak je vrienden daarbuiten; buiten Almere en met tegenstanders. Het is heel anders dan ik had verwacht. Eigenlijk is het veel socialer.”

Grootste inspiratie
Als we Dieters vragen naar zijn grootste inspiratie, noemt hij opvallend genoeg dan ook geen onbereikbare internationale pro, maar zijn triathlon vrienden en bovenal de eveneens Almeerse Selina Franken: ,,Zij heeft mij enorm geholpen toen ik net begon met triathlon. Ik wist natuurlijk niet hoe alles in elkaar zat en wat ik moest hebben. Ik deed er een half uur over om mijn wetsuit aan te krijgen en zat altijd te rotzooien. Zij legde mij uit hoe alles moest.” Verder inspireren zijn trainingsmaatjes enorm: ,,De één is beter in fietsen, de ander in zwemmen of hardlopen. Zo worden we allemaal beter van elkaar.”

(tekst gaat verder onder foto)

Mauro Dieters op de hoogste trede tijdens de scholierentriathlon in Almere. (Foto: Christie Brouwer)

Realistisch blijven en toch dromen 
Zijn grootste triathlon droom? ,,Plezier hebben is de grootste droom en de belangrijkste. Maar als ik ooit echt iets graag wil, is het al die top internationale wedstrijden winnen en wereldkampioen worden.” Dieters doet er in ieder geval alles aan om steeds beter te worden. ,,Ik zit nu bij het RTC (regionale selectie, red.) en dat is de tussenstop die je laat doorstromen naar het NTC (de landelijke selectie, red.). Daar wil ik ook heel graag heen, maar dan moet ik sowieso wat ouder zijn en ook nog wel wat beter”, beoordeelt hij zijn eigen niveau met een kritische blik.

School combineren met training 
Dat zijn mooie dromen, maar school staat voorop. In het vierde jaar van het atheneum moet hij zijn hoofd er ook bijhouden. ,,School staat voorop, want triathlon is niet iets waar je heel goed je brood mee kan verdienen. Dus als er toetsweek is, moet ik strak plannen. Als ik het dan niet red, sla ik soms een training over.” Gelukkig denkt school wel met hem mee: ,,Ik heb een topsport status, dus ik mag een paar vakken missen; zoals gym.”

Groepsdruk en dicht bij jezelf blijven: ‘Uitgaan kan wel, maar je moet je aanpassen’ 
Voor klasgenoten kan het best raar zijn, zo’n fanatieke sporter. Hoe ze dat vinden? ,,Ik denk dat ze mij wel een beetje als een voorbeeld zien. Ik heb een klas overgeslagen, dus ik zit met veel kinderen van zestien en zeventien in de klas. Dat is een fase waarin je naar feestjes gaat en ze dingen gaan proberen als drinken. Als topsporter kan je dat niet doen, dan heb je discipline nodig. Ik denk dat ze dat wel mooi vinden, dat ik die discipline heb.” Toch kan het natuurlijk wel eens moeilijk zijn om feestjes over te slaan: ,,Soms heb je toch wel een beetje groepsdruk, maar dan moet je sterk blijven en dicht bij jezelf. Ik ben net vijftien en dat is ook gewoon veel te jong om te gaan drinken. Uitgaan kan wel natuurlijk, maar je moet je wel aanpassen. Als je de ochtend daarna training hebt, moet je daar rekening mee houden.”

Een echte Almeerder
Als we Dieters vragen naar de mooiste race, blijft hij Almere trouw: ,,Ik vind de Challenge van Almere wel echt heel leuk, en dan vooral de scholierentriathlon (die Dieters afgelopen editie won, red.). Omdat je de omgeving kent en je komt vrienden tegen die voor de gein ook eens meedoen met jouw sport. Ik vind het super dat ik ze dan kan laten zien dat het best lastig is.”