De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen, Mauro Dieters, Olaf Jan Bosscher en Willemijn Fuite. Vandaag geeft Hugo Overmeen een kijkje in zijn leven als triatleet.

Toen hij negen jaar oud was volbracht Overmeen zijn eerste triathlon. Niet gek dat hij bekend raakte met de sport aangezien de 16-jarige atleet opgroeide in Holten: ,,Ik kwam met triathlon in aanraking doordat in ons dorp Holten altijd de Kids Triathlon wordt georganiseerd. Daar had ik mij voor opgegeven en toen vond ik het zó leuk dat ik er mee door ben gegaan. In eerste instantie in de buurt en later heb ik mij aangesloten bij een triathlonvereniging en ben ik gaan deelnemen aan het Jeugd en Junioren Circuit.”

NK Cross Triathlon 
,,Dat is de wedstrijd waar ik de meeste herinneringen aan heb”, verwijst Overmeen naar het NK Cross Triathlon, waar hij vorig jaar bij de jeugd de titel claimde. ,,Dat was gewoon heel bijzonder. Ik had een goed zwemonderdeel voor mijn doen, want ik ben eigenlijk niet zo’n goede zwemmer. Toen op de mountainbike kon ik al snel naar de eerste toe fietsen. Daarna ben ik weggefietst bij het groepje en zo begon ik met een grote voorsprong aan het lopen. Toen hoefde ik het alleen nog maar af te maken.”

‘Mountainbiken is technischer en dat ligt mij wel’ 
Dat Overmeen het verschil kon maken op de mountainbike is niet heel verrassend. ,,Ik heb vroeger jaren gemountainbiket. Mijn eerste triathlon deed ik zelfs op een mountainbike”, neemt hij ons lachend mee terug in de tijd. ,,Mountainbiken is iets technischer en dat ligt mij wel.” Of hij merkt dat hij op de weg daardoor ook meer controle heeft over de fiets en minder snel valt? ,,Nou, ik ben juist wel van het vallen”, lacht Overmeen. ,,Maar ik denk dat ik vaak wel mooier bochten in kan sturen.”

‘Toen werd duidelijk hoe hoog het niveau is’ 
Zijn grote droom – meedoen aan internationale wedstrijden – kwam vorig jaar al een beetje uit tijdens de Super League in Jersey. Maar het was niet de race van zijn leven: ,,Eigenlijk ging dat niet zo goed. Tijdens het fietsen had ik nog steeds last van misselijkheid door het zoute zwemwater.” Toch genoot hij ervan: ,,Het was wel een hele leuke wedstrijd; de ervaring was mooi. Het is gaaf om te zien wat het niveau is van de anderen en ik heb er veel van geleerd.” Of dat niveau hem mee of tegenviel? ,,Ik kwam als laatste uit het water en toen heb ik tijdens de wissel nog wat atleten ingehaald, maar op een gegeven moment lapte de eerste mij en moest ik stoppen. Dus toen werd wel duidelijk hoe hoog het niveau is.”

‘Ik sla bijna nooit een training over’ 
Ondanks dat Overmeen naar een normale middelbare school gaat, kan hij dit goed met zijn trainingen combineren: ,,Het is een kwestie van goed plannen en vroeg beginnen met het leren voor toetsen. Het is soms lastig – vooral als je hele lange verslagen moet schrijven bijvoorbeeld – maar het is wel te combineren.” Toch kan het soms op de motivatie drukken: ,,Je wil soms ook wel eens een weekje gewoon niets doen, maar dat kan dan niet echt. En soms denk je dan wel eens ‘waarom doe ik dit’. Daarna realiseer je je weer wat je doelen zijn en dan ga je door.” Of hij wel eens trainingen overslaat? ,,Bijna nooit. Ook als ik geen zin heb, ga ik gewoon. Dat komt ook omdat andere mensen dan ook gaan. Dan weet ik dat ik mij uiteindelijk wel weer vermaak.”

Grote inspiratie 
Overmeen’s grote inspiratie is Vincent Luis: ,,Hij is gewoon heel snel en kan veel. Hij wint veel ITU wedstrijden en is ook goed in de Super League. Ik kijk de races vaak op YouTube en dan haal ik daar soms iets uit, zoals dingen die je atleten ziet doen in de wissel bijvoorbeeld. Dan ga ik dat nadoen en merk ik soms dat het sneller is en dan doe ik het in een wedstrijd ook.” Overmeen ziet Luis als grootste kanshebber voor de winst tijdens de Olympische Spelen. Wie hij nog meer op het podium verwacht? ,,Ik denk dat Mario Mola en Henri Schoeman het ook goed zullen doen.”

Favoriete en minst favoriete onderdeel 
,,Het leukste onderdeel vind ik het lopen”, antwoordt Overmeen op de vraag waar hij het meeste plezier in heeft. ,,Het is ook wel mijn sterke punt. Fietsen vind ik ook leuk, maar naar zwemmen gaat mijn voorkeur niet uit.” Logisch dan ook dat een zwemloop niet favoriet is. ,,Dat is mij teveel zwemmen”, lacht Overmeen.

Tips voor andere kinderen 
Overmeen adviseert kinderen die aan triathlon willen gaan doen om zich aan te melden bij een vereniging: ,,Zij kunnen je goed begeleiden met hoe je precies moet trainen en ze helpen je met zwemmen; dat is heel belangrijk. En je moet vooral regionale wedstrijden mee gaan doen. Als je dan beter wordt kan je daarna ook meedoen met het Jeugd en Junioren Circuit om nog meer uitdaging en motivatie te vinden.”