De jeugd heeft de toekomst. Hoe mooi is het dan ook om ieder jaar weer al die talentvolle jongeren aan de start te zien van de verschillende triathlons door heel het land. Hard getraind, gefocust en met de wil om te winnen. Juist om deze jeugd een extra podium te geven, spreken wij de komende weken met een behoorlijk aantal van hen. We hebben het met hen over de sport, het trainen, de combinatie met school en soms ook de lastige keuzes. We kijken naar de in hun ogen mooiste wedstrijden, maar ook naar de minder mooie kanten. Eerder spraken we al met Niels van Lanen, Mauro DietersOlaf Jan Bosscher, Willemijn Fuite en Hugo Overmeen. Vandaag geeft Luna de Bruin een kijkje in haar leven als triatleet.

De Bruin pakte vorig jaar de Nederlandse titel tijdens het NK Duathlon en wist zichzelf te plaatsen voor het WK Triathlon voor junioren. De 16-jarige atlete heeft vergeleken bij veel leeftijdsgenootjes dan ook al aardig wat ervaring met triathlon. ,,Op mijn zevende deed ik mijn eerste triathlon”, neemt ze ons negen jaar mee terug in de tijd. ,,Maar dat sloeg eigenlijk nergens op”, gaat ze lachend verder. ,,Daarna heb ik eigenlijk ieder jaar wel een kleine triathlon gedaan, maar ik was er verder niet echt mee bezig. Het was meer ‘voor de leuk’ en daarnaast deed ik ook nog hockey.” Dat de atlete uiteindelijk de triathlonwereld in rolde is niet heel verrassend aangezien ze het van dichtbij meekreeg: ,,Mijn vader heeft veel triathlons gedaan en is bondscoach van de para triatleten. Hij zat dus al wel in die wereld.”

Zwemmen op techniek
Drie jaar geleden ging de atlete het serieuzer aanpakken. Hardlopen deed ze al wel langer, maar het zwembad was onbekend terrein: ,,Vooral in het begin moest ik veel aandacht besteden aan techniek. Toen was zwemmen wel echt mijn minste onderdeel, maar dat gaat steeds beter. Ik train met jongens die sneller zijn dan ik en dat helpt. Daar kan ik mij goed aan optrekken.”

Beste onderdeel 
Tijdens het lopen maakt De Bruin veelal het verschil: ,,Het lopen is wel mijn beste onderdeel, daar ben ik ook het vroegst mee begonnen. Dan ging ik gewoon een beetje rennen met de honden door de duinen, want we wonen in Wijk aan Zee. Dat was altijd leuk. Daarnaast deed ik vaak nog wat crossjes in de winter.”

WK voor Junioren: ‘Ik kon het bijna niet geloven’ 
Aan haar deelname aan het WK voor junioren in Lausanne vorig jaar heeft De Bruin de mooiste herinneringen: ,,Dat was mijn eerste jaar bij de junioren en ik had eigenlijk niet verwacht dat ik het WK überhaupt zou mogen starten. Dus dat was wel heel erg gaaf. Er deden 70 meiden aan mee en ik werd 35ste; een beetje middenmoot dus.” Dat ze zo goed mee zou komen in dit sterke veld verraste haar: ,,Ik had dat eigenlijk niet verwacht. Ik dacht dat ik misschien wel wat meer naar achteren toe zou finishen. Toen mijn trainer tijdens de race riep dat ik 35ste lag, kon ik het bijna niet geloven.”

Tussenjaar: ‘Mocht ik merken dat ik de top niet kan bereiken, ga ik gewoon een studie doen’
De atlete hoopt ooit haar Olympische droom in vervulling te kunnen laten gaan. Uiteindelijk wil De Bruin zich dan ook volledig richten op de sport, maar voorlopig zal ze nog even naar school moeten: ,,Eerst moet ik natuurlijk school afmaken. Ik zit nu in het vijfde jaar van het Gymnasium en moet na dit jaar dus nog een jaartje. Daarna wil ik wat tussenjaren nemen; in ieder geval één, maar misschien nog wel meer. Het ligt eraan hoe het gaat of ik dan zo door kan blijven gaan. Ik hoop dat het gewoon lukt, maar mocht ik na twee jaar merken dat het hem echt niet wordt en dat ik de top niet kan bereiken, dan ga ik gewoon een studie doen.”

Tot het zover is heeft De Bruin een hele volle planning: ,,Het is wel eens lastig natuurlijk, want je maakt lange dagen en na school ga ik trainen met RTC Alkmaar. Dan ben ik om acht uur ’s avonds thuis en moet ik nog eten en alles doen. Ik probeer wel zo veel mogelijk in de weekenden te doen en mijn proefwerken gewoon goed te maken. Tot nu toe lukt dat allemaal wel redelijk goed denk ik.”

Wedstrijdspanning 
Op jonge leeftijd serieus een sport beoefenen vraagt niet alleen fysiek veel van je lichaam, maar ook mentaal. ,,Voor een wedstrijd – zoals het WK of EK vorig jaar – heb ik wel veel last van wedstrijdspanning; dan heb ik er soms niet zoveel zin in. Maar als je dan begint en het startschot gaat, is het heel gaaf.” Een beetje gezonde spanning kan ook een positieve uitwerking hebben: ,,Ik denk dat de spanning ook juist wel helpt.”

Inspiratie
Een groot voorbeeld binnen de triathlon heeft de atlete niet echt, maar als er iemand is voor wie ze bewondering heeft, dan is het wel Rachel Klamer: ,,Ik vind haar natuurlijk wel een supergoede atlete; zij doet het echt goed tussen het topniveau. Dat vind ik wel heel gaaf. Ik vind eigenlijk al die atleten wel gaaf om te volgen. Ik vind het ook mooi dat bij de vrouwen in triathlon er niet echt één iemand altijd de beste is: het kan altijd anders lopen. Het gaat allemaal zo snel en het zijn hele spannende wedstrijden.”

Mooiste wedstrijden 
,,De Team Relay vind ik echt een gaaf onderdeel”, antwoordt De Bruin als we haar vragen naar haar meest geliefde format. ,,Dat gaat allemaal heel snel en is heel explosief. En het is natuurlijk leuk dat je het met een team doet. De gewone sprint vind ik ook heel leuk, dat is net wat langer. Als je van de lange stukken houdt, kan je er daar wel goed inkomen.” Maar iets té lang kan een triathlon ook zijn. ,,Ik heb dit jaar een keer twee triathlons achter elkaar gedaan in Zeewolde. Dus zwemmen, fietsen, lopen en dan gelijk weer. Dat was wel echt heel zwaar. Het tweede zwemonderdeel ging voor geen meter”, lacht De Bruin. Toch is ze absoluut voorstander van dit soort verschillende formats: ,,Het is wel heel erg tof dat er zulke verschillende triathlons worden georganiseerd. Ook voor de jeugd is dat wel echt goed. Dat maakt het leuker dan wanneer het altijd hetzelfde is.”

Tips
Kinderen die overwegen om aan triathlon te gaan doen adviseert De Bruin vooral een leuke groep trainingsmaatjes om zich heen te verzamelen: ,,Dat is wel echt heel belangrijk. Triathlon wordt vaak gezien als een individuele sport, maar als je een leuke trainingsgroep hebt, maakt dat het veel leuker.”