In Ecuador hebben de Amerikaan Marc Dubrick en Ecuadoraanse Elizabeth Bravo zojuist de eerste editie van Challenge Salinas gewonnen. Daarmee komt meteen een einde aan het internationale triathlonseizoen 2023: de drie grote organisaties (Ironman, PTO en Challenge Family) organiseren dit jaar geen wedstrijden meer.

In de mannenwedstrijd was op papier al duidelijk dat de grootste strijd waarschijnlijk geleverd zou worden tussen Marc Dubrick en Jackson Laundry. Dat bleek inderdaad het geval, al was Laundry op papier misschien de net iets grotere favoriet. Toch was het dus Dubrick die de wedstrijd won; dat deed hij in een tijd van 3:47:10 uur. Daarmee bleef hij bijna vier minuten voor Laundry, die na 3:50:56 over de finish kwam. De Amerikaan Justin Riele maakte het podium compleet door als derde te finishen in een tijd van 3:53:47. Als vierde kwam de Amerikaan Nicholas Chase over de streep (3:55:07) en Hugo Ruiz, die vijfde werd, was de eerste Ecuadoraan die de wedstrijd wist te finishen.

In de vrouwenrace was het niet de grootste favoriet die er met de zege vandoor ging. De Italiaanse Margie Santimaria werd gezien als de grootste kanshebster én kon een overwinning goed gebruiken in de strijd om een flinke prijzenpot van de Challenge Family World Bonus, maar toch moest zij vandaag genoegen nemen met een tweede plaats. Het was een ontketende Elizabeth Bravo – zelf afkomstig uit Ecuador – die na 4:21:14 met een prachtige overwinning naar huis mocht. Santimaria werd tweede in 4:28:36 en de Slowaakse Bicanova Margareta werd derde in 4:49:02.

Elizabeth Bravo wint Challenge Salinas (Foto: Challenge Family)