2023 zit er weer bijna op en als we de balans opmaken wat betreft Nederlandse topprestaties binnen de triathlon- en duathlonwereld, kunnen we gerust stellen dat we te maken hebben met een haast overdadige weelde. De afgelopen twaalf maanden werd door onze landgenoten de ene na de andere topklassering behaald, meer dan regelmatig op het allerhoogste niveau. Wereldtitels, winst bij Ironmans en Challenge Family races, Nederlandse titels: het kwam allemaal voorbij. Kun je nagaan hoe lastig het wordt om dit jaar de 3athlon Atleet van het Jaar te kiezen!

Toch kun jij de komende dagen zelf stemmen. Tot en met vrijdag 22 december om precies te zijn. Een dag later maken we de winnaars bekend. Vorig jaar werden Youri Keulen en Maya Kingma door jullie uitgeroepen tot 3athlon Atleet van het Jaar 2022, maar wie gaat er dit jaar met die eer vandoor? Stemmen kan heel eenvoudig via deze link: je hoeft slechts de namen van de in jouw ogen beste man en beste vrouw door te geven.

Hieronder zetten wij – gewoon om je een idee te geven van alle successen die werden behaald – een aantal topprestaties op een rij. Uiteraard ben je bij het stemmen niet beperkt tot de atleten die wij hier uitpikken.

STEM HIER op jouw atleet van het jaar 2023

Overzicht Nederlandse topprestaties Menno Koolhaas en Els Visser

In 2023 werden Menno Koolhaas en Els Visser Europees Kampioen Long Distance in eigen land. Tijdens Challenge Almere-Amsterdam snelde Koolhaas naar een parcoursrecord, terwijl Visser deed wat ze moest doen: oppermachtig winnen. Voor Koolhaas was het een bekroning op toch al een prachtig seizoen, met onder andere winst bij Challenge Geraardsbergen en winst bij het officieuze NK Middle Distance in Nieuwkoop. In Nieuwkoop werd ook gewonnen door Visser, maar zij begon haar seizoen al veel vroeger met succes: zo werd ze tweede bij Challenge Wanaka en won ze Ironman Nieuw Zeeland. Daarna volgden onder andere een derde plaats bij Challenge London, een vijftiende plaats bij het WK Ironman op Kona én winst bij Challenge Canberra.

Niek Heldoorn

Iemand die ook mag terugkijken op een geweldig seizoen, is Niek Heldoorn. Een grote overwinning ontbreekt, maar hij schreef geschiedenis door tweede te worden bij de loodzware Ironman Lanzarote en daarmee in de voetsporen van zijn vader, Frank Heldoorn, te treden. Daarna volgden onder andere een tweede plaats bij de Embrunman en een vijftiende plaats bij het WK Ironman in Nice. Daar was hij de enige Nederlandse atleet die uitkwam binnen het profveld.

Diede Diederiks

Diede Diederiks is nog zo’n atlete die ongetwijfeld met een zeer tevreden gevoel de feestdagen in gaat. Diederiks werd in 2023 onder andere Wereldkampioen Cross Duathlon en Europees Kampioen Triathlon Middle Distance Championships in Menen, derde bij het WK Xterra én tweede bij het WK Xterra Short Track, derde bij Challenge Mallorca, tweede bij Challenge Gran Canaria en daarnaast pakte ze ook nog de winst bij Ironman 70.3 Gdynia.

Youri Keulen

Youri Keulen werd vorig jaar dus al uitgeroepen tot 3athlon Atleet van het Jaar, maar dit seizoen was hij eigenlijk nóg succesvoller. Zo werd hij onder andere Nederlands Kampioen Standaard Afstand tijdens Tri Rotterdam, werd hij zevende bij Challenge Family’s meest prestigieuze race The Championship, knalde hij naar een zesde plaats bij het WK Ironman 70.3 en sloot hij het seizoen vervolgens af met historische overwinningen bij Challenge Barcelona en Challenge Mallorca.

Marlene de Boer

Voor Marlene de Boer staat 2023 gelijk aan het jaar waarin ze haar eerste winst binnen het profveld pakte. De Nederlandse topatlete won namelijk Ironman 70.3 Cork. Het was het begin van nog veel meer moois: ze werd onder andere tweede bij het EK Long Distance bij Challenge Almere-Amsterdam, werd vierde bij Challenge Vieux Boucau en derde bij Ironman Cozumel.

Lotte Wilms

Ook Lotte Wilms beleefde een jaar om niet snel te vergeten. Het ene na het andere succes werd dit jaar door haar afgewisseld. Meest memorabel was ongetwijfeld haar winst bij Ironman Klagenfurt, maar ook de overwinning bij Challenge St. Pölten was een hele mooie. Daarnaast werd ze onder andere derde bij Ironman Busselton, Ironman 70.3 Melbourne en Ironman 70.3 Geelong. Ook haar laatste wedstrijd van het seizoen werd goed afgesloten: ze werd tweede bij Ironman 70.3 Taupo.

Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden is dan misschien wel niet de meest typische triatleet en is lastig te vergelijken met alle bovengenoemde – en onderstaande – namen, maar toch schreef ook hij dit jaar geschiedenis. Hij werd, na Stefan van der Pal, de tweede mens ooit die de Elfstedentriathlon (200-200-200) volbracht. Daarmee haalde hij miljoenen voor kankeronderzoek op.

Mitch Kolkman

Wel een typische triatleet is Mitch Kolkman. Nog jong, maar bijzonder gretig en met duidelijke doelen. Meest in het oog springende prestatie van Kolkman dit jaar is dat hij in het Spaanse Pontevedra derde werd bij het WK OD U23. Zichtbaar geëmotioneerd kwam hij over de finish en hopelijk is het de opmaat naar nog meer internationale successen.

Kyra Meulenberg

Tot slot benoemen we ook Kyra Meulenberg. Age Group successen waren er in 2023 in overvloed, maar Kyra Meulenberg spant hoogstwaarschijnlijk wel de kroon. Zo won Meulenberg onder andere de AG Ironman 70.3 Marbella en AG IM Zwitserland, werd ze Europees Kampioen AG Ironman (F25-29), werd ze vijfde bij het WK AG Ironman en won ze de AG Ironman Knokke-Heist. Het zal niet lang meer duren voor Meulenberg de overstap maakt naar het profveld.

STEM HIER op jouw atleet van het jaar 2023