Een grote wedstrijd als Ironman Klagenfurt winnen is al een ‘dingetje’, maar zó sterk zijn dat je ook nog eens van start tot finish aan de leiding gaat: dat is maar voor weinigen weggelegd. Voor Lotte Wilms is dat blijkbaar wel weggelegd, want ze deed vandaag precies dat. Wilms was zo dominant dat ze al haar concurrentes geen enkele kans gaf en vanaf het startschot tot aan de laatste meter racete ze solo naar de overwinning.

Het is voor Wilms een bijzondere prestatie, des te meer omdat Ironman Klagenfurt pas haar tweede Long Distance was, nadat ze eind vorig jaar haar debuut op de klassieke afstand maakte. Dankzij haar zwemtijd van 48:31 minuut ging ze al meteen ruimschoots aan de leiding en was haar voorsprong op Fabia Maramotti, de tweede vrouw uit het water, opgelopen tot 4:16 minuut.

Het was niet dat Wilms het na het zwemmen rustiger aan ging doen, want vanaf dat moment zag ze haar voorsprong alleen maar groter worden. Zo groot zelfs, dat halverwege het fietsonderdeel de eerstvolgende dame Jade Nicole Roberts was, op dat moment ruim elf minuten achter Wilms. Gedurende de tweede helft van het fietsen kwamen er nog wel wat vrouwen dichterbij, maar in T2 volgde Laura Zimmerman als tweede op nog steeds ruim negen minuten achterstand. Roberts zat daar ook bij, evenals de Oostenrijkse Gabriele Maria Obmann.

Een voorsprong van negen minuten is veel, maar bij een Long Distance kan er veel gebeuren en kan voorsprong soms als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wilms had haar race echter overduidelijk goed ingedeeld en ook al werd haar voorsprong steeds iets kleiner, gebeurde dat heel langzaam en bleef haar voorsprong meer dan comfortabel groot. Halverwege lag ze nog steeds 8:14 minuut voor en met nog een paar kilometer te gaan was daar slechts een minuutje van verdwenen. Wilms kon dan ook naar een indrukwekkende overwinning lopen en die claimde ze in een tijd van 8:56:51. Obman werd tweede in 9:02:55 en Zimmerman derde in 9:04:04.

Wilms won een kleine maand geleden ook al Challenge St. Pölten. Ook toen ging ze van start tot finish aan de leiding.