Ze was duidelijk de sterkste op alle drie de onderdelen, dat bewees Lotte Wilms zojuist in het Oostenrijkse St Pölten met een ‘gun to tape victory’. Ze won de wedstrijd over de Middle Distance met grote overmacht. Vrijdagmiddag was ze nog in Samorin, om mee te doen aan The Championship. Toen daar het zwemonderdeel mogelijk zou moeten worden in gekort of zelfs afgelast, pakte ze direct haar koffers en vertrok naar Oostenrijk. Een beslissing die haar geen windeieren zou leggen. In triathlon is zij het best, meenden zij en haar trainer. En dat bewees ze zojuist met verve.

Al bij het zwemmen pakte ze direct de leiding. Het zwemonderdeel in de twee meren bij St Pölten rondde ze af in 26:50, met een halve minuut op Anna Harbo (DEN) en Julie Iemmolo (FRA). De Duitse Caro Lehrieder volgde als vierde op 1:15 minuut. Op de fiets bouwde Wilms haar voorsprong op de concurrentie geleidelijk uit. Lehrieder reed naar voren in het veld en wist snel de tweede plaats te pakken, maar bij Wilms kwam ze niet in de buurt. Op tweederde van het fietsonderdeel had Wilms haar voorsprong weten uit te breiden naar twee en een halve minuuut. Op de zes kilometer lange klim die volgde, pakte ze nog een halve minuut. Meer ruimte dan drie minuten voorsprong kreeg ze niet van haar Duitse tegenstander: Lehrieder deed er alles aan om het gat niet groter te laten worden. Dat moest de Duitse echter bekopen tijdens het looponderdeel. Na zo’n 3,5 km stond Lehrieder al langs de kant om op adem te komen. Ondertussen liep Wilms al door de straten van het centrum van St Pölten. Ze had duidelijk de beste benen, en niemand zou haar de overwinning meer afpakken. Met elke stap vergrootte ze haar voorsprong en onder luid gejuich liep ze naar de overwinning. Ze finishte in 04:25:47. Op 7:23 minuut pakte de Duitse Daniela Kleiser de tweede plak. Zij wist in de laatste kilometers nog haar landgenote Caro Lehrieder bij te halen die twintig seconden genoegen moest nemen met de derde plek (04:33:31).

Bij de mannen won een sterke Tom Hug (DUI) in 03:53:43. Adriano Engelhardt (ZWI) finishte als tweede, maar werd gediskwalificeerd, dus pakte de Oostenrijkse Lukas Hollaus met een prachtige prestatie voor thuispubliek het zilver (03:56:32). Ruben Zepunkte (DUI) maakte het podium compleet (03:57:34). Hij voerde de race samen met de Belg Christophe De-Keyser (BEL, 03:59:12) lang aan op de fiets, maar verloren veel tijd op het slotonderdeel. Titelfavoriet Sebastian Kienle (DUI) staakte teleurgesteld de wedstrijd na een penalty op het fietsparcours.