Hij hoopte op meer, zoveel is duidelijk, maar de zevende plaats die Youri Keulen zojuist behaalde tijdens The Championship, is een meer dan uitstekende prestatie. De wedstrijd werd gewonnen door Fransman Mathis Margirier, maar Keulen liep door een slecht zwemonderdeel eigenlijk de hele dag achter de feiten aan in de strijd om de medailles.

Terwijl er na het zwemmen en de eerste twintig kilometer op de fiets een kopgroep van vier man ontstond – Mathis Margirier, Frederic Funk, Aaron Royle en Thomas Bishop – zat Keulen in een derde achtervolgende groep. Voor hem reden ook nog Pieter Heemeryck, Antony Costes en David McNamee en ondanks verwoede pogingen van de Nederlander om het gat te dichten, lukte het hem niet.

Tijdens de run – onder zeer warme omstandigheden, terwijl het zwemmen juist werd afgewerkt in bijzonder koud water dat maar nét warm genoeg was voor de volledige 1.9 kilometer – liep Margirir eigenlijk meteen bij zijn concurrenten weg en vanaf dat moment zag niemand de Fransman nog terug. Hij won de race in een tijd van 3:31:29. Royle zag tijdens de run dat Funk steeds dichterbij kwam, maar kon zijn tweede positie net behouden dankzij een finishtijd van 3:32:51. Slechts vier seconden later werd Funk derde. Iets meer later werd een bijzonder sterk lopende Pieter Heemeryck vierde: hij vloog echt over het parcours, maar kwam dus net te kort om het gat naar de top drie te dichten. Keulen finishte als zevende in een tijd van 3:34:56. Een interview bekijk je hieronder:

Tekst gaat verder onder video.

Vrouwenrace – Diede Diederiks negende

De vrouwenwedstrijd werd gewonnen door een emotionele India Lee. De Britse reed tijdens het fietsen naar voren in de wedstrijd, nam de koppositie over en gaf die niet meer uit handen. Ze won de wedstrijd dan ook in een tijd van 3:58:29. Daarachter was het Caroline Pohle die in de laatste meters voorbij ging aan titelverdedigster Sara Perez Sala en dus werd de Duitse tweede in 4:00:17. Sara Perez Sala werd derde in 4:00:24. Voor Diede Diederiks ook een mooie dag, want de Nederlandse finishte knap binnen de top tien: ze werd negende in een tijd van 4:04:15.