Het was een soort veredelde trainingswedstrijd voor Els Visser – ze is in voorbereiding op eerst het EK Long Distance bij Challenge Almere-Amsterdam en daarna het WK Ironman op Kona – en ze heeft de afgelopen week nog gewoon volle bak getraind, maar toch liet de Nederlandse topatlete zojuist zien echt de juiste vorm te pakken te hebben richting de grote wedstrijden van dit najaar. Visser werd na een meer dan indrukwekkende run derde bij de eerste editie van Challenge London.

Het was geen gemakkelijke opgave om die derde plaats veilig te stellen, want na een degelijk zwemonderdeel had Visser de pech dat ze een verkeerde afslag – ‘Ja, dat was weer zo stom van mezelf’ – nam tijdens het fietsen en ongeveer een minuut of twee verloor. De Britse Fenella Langridge, die de wedstrijd met overmacht won, was toen allang gevlogen, maar het betekende wel dat Visser als zesde van de fiets kwam en een podiumplaats bijna onmogelijk leek.

Maar, tijdens de run begon Visser pas echt te vlammen en leek ze over het parcours te vliegen. De knop ging om en Visser zette alles op alles om het maximale uit de race te halen. Renee Kiley, Susie Cheetham en Lizzie Rayner moesten er allemaal aan geloven en zo liep Visser dus toch nog naar het brons. Langridge was toen al gefinisht in een tijd van 4:02:11, terwijl de Zuid-Afrikaanse Magda Nieuwoudt als tweede finishte in 4:08:33. Visser complementeerde het podium in een tijd van 4:09:26. Na afloop stond Visser voor onze camera:

[Tekst gaat verder onder video]

Challenge London spectaculair, mannenrace gedomineerd door Sam Laidlow

Challenge London was een meer dan spectaculaire wedstrijd, waarbij atleten dwars door het centrum van London koersten en onder andere langs de Tower Bridge en Big Ben kwamen. Zowel de registratie, wisselzones als finish vonden indoor plaats, in één van de grootste congreshallen van Europa. De mannenwedstrijd werd gedomineerd door de Fransman Sam Laidlow. Op voorhand was hij favoriet en al snel op de fiets nam hij de leiding in de wedstrijd. Vanaf dat moment kwam zijn overwinning ook nergens meer in gevaar en uiteindelijk won hij de race in 3:29:31. James Teagle werd tweede in 3:32:17 en Joshua Lewis derde in 3:34:02.