Terwijl Nederlanders wellicht hadden gehoopt op een podiumplaats voor Youri Keulen, was het de Belg Pieter Heemeryck die vandaag de show stal bij het EK Ironman 70.3 in Tallin. Na een indrukwekkende dag heeft hij het sterk bezette Europese Kampioenschap zojuist gewonnen.

Na het zwemmen zat Heemeryck er al goed bij; hij lag dan wel veertiende, maar op slechts 30 seconden van de snelste zwemmer en in de buurt of zelfs voor alle favorieten. Keulen beleefde echter een moeizamere swim, kwam als negentiende aan land en had toen een achterstand van bijna een minuut.

Op de fiets reed Heemeryck eigenlijk vrijwel direct naar voren, om vervolgens ook niet meer van de koppositie weg te gaan. Mike Phillips kon nog het beste in de buurt blijven en na ongeveer vijftig kilometer sloot hij zelfs bij de Belg aan. De twee bleven vervolgens tot T2 samen en zagen een grote achtervolgende groep op ruim drie minuten. In die groep zat ook Keulen.

Ook al kan er veel gebeuren tijdens een afsluitende halve marathon, was eigenlijk al vrij snel duidelijk dat Heemeryck er met de overwinning vandoor zou gaan. Hij liep direct weg bij Philipps en halverwege was zijn voorsprong al opgelopen tot ruim anderhalve minuut. Ook in de tweede helft van de run werd zijn voorsprong nog wat groter, om uiteindelijk te winnen in een tijd van 3:36:56. Philipps stelde het zilver veilig in een tijd van 3:38:55 en Henrik Goesch werd derde in 3:39:27. Youri Keulen kon zijn vierde positie van vorig jaar niet evenaren en werd tiende op precies vijf minuten achterstand.

Laura Philipp wint vrouwenrace

Laura Philipp beleefde een moeizame swim en kwam als elfde uit het water, daarbij tegen een achterstand van 2:47 minuut aankijkend en met grote namen als Lucy Hall, Sara Perez Sala, Imogen Simmonds, Lisa Norden en Emma Pallant-Browne voor zich. Op de fiets stelde Philipp echter al snel orde op zaken en al binnen dertig kilometer lag ze tweede, met alleen Hall nog dertig seconden voor haar, die daarmee solo aan de leiding ging. Niet veel later kwam er een kopgroep samen, met naast Hall en Philipp ook Simmonds en Norden. Deze kopgroep bleef tot in T2 bij elkaar, met Emma Pallant-Browne als vijfde volgend op iets meer dan een minuut achterstand.

Tijdens het lopen legden Simmonds en Philipp elkaar het vuur aan de schenen, terwijl Pallant-Browne naar een derde positie liep en snel tijd goed begon te maken. Tot de laatste kilometers dan, want toen verloor de Britse juist weer tijd en leek het Simmonds die wegliep bij Philipp. Tot Philipp een achterstand van vijftien seconden toch weer goedmaakte en vervolgens Simmonds het nakijken gaf. Philipp won de race in 3:59:24, Simmonds werd tweede in 4:00:12 en Pallant-Browne derde in 4:02:28.