Nadat Diede Diederiks gisteren al tweede werd bij het WK Xterra Short Track, kreeg ze zojuist een nog veel mooiere en belangrijkere medaille omgehangen: Diederiks snelde namelijk naar een prachtige derde plaats bij het WK Xterra Full Distance. Het is het zoveelste internationale succes voor de triatlete die inmiddels bekend staat als ‘alleskunner’. De wedstrijd werd gewonnen door de Franse Solenne Billouin.

In Italië stond er 1500 meter zwemmen, 32 kilometer mountainbiken en 10 kilometer hardlopen op het programma: dit alles gebeurde op een prachtig, maar vooral ook loodzwaar en bij vlagen bijzonder technisch parcours. Na het zwemmen was het niet geheel onverwachts dat Diederiks een achterstand had, maar met +1:25 minuut viel het gat naar de koploopsters eigenlijk heel erg mee en lag ze ook al op een uitstekende zevende plaats in de wedstrijd. Voor haar was een kopgroep van vijf vrouwen ontstaan, maar op de fiets viel die groep even snel ook weer uit elkaar.

Tegelijkertijd begon Diederiks op de fiets juist aan een inhaalrace en al snel sloot ze aan bij de vrouwen vooraan de race. Toch begon Diederiks ook weer tijd te verliezen en halverwege het fietsonderdeel ging de Franse Solenne Billouin solo aan de leiding, op 25 seconden gevolgd door Alizee Paties. Na anderhalve minuut volgde Sandra Mairhofer en een kleine minuut daar weer achter volgde Diederiks op een vierde plaats.

Ook in de tweede ronde bleven Billouin, Paties en Mairhofer vooruit en werden de onderlinge verschillen tussen de vrouwen steeds groter. Toen Diederiks aan de afsluitende tien kilometer hardlopen, inclusief twee loodzware beklimmingen, begon, lag ze een kleine vijf minuten achter de koploopster. Ook het gat naar de nummer drie, Mairhofer, was op dat moment aanzienlijk: meer dan een minuut.

Toch liet Diederiks zich daar niet door uit het veld slaan: al snel bleek dat Billouin en Paties niet meer in te halen waren, maar Mairhofer werd het voornaamste doel en al ruim voor de helft van de run had Diederiks haar minuut achterstand omgezet in een kleine voorsprong. Diederiks lag daarmee dus op koers om derde te worden op het WK Xterra.

In de tweede loopronde wist Diederiks haar looptempo dermate hoog te houden, dat Mairhofer geen kans meer zag aan te haken of überhaupt in de buurt te komen. Het verschil tussen de twee werd snel groter – in het voordeel van Diederiks – en daarmee was de wedstrijd dus beslist.

Billouin won de race in 3:06:12. Paties werd tweede in 3:08:10 en Diederiks derde in 3:10:49.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Diede Diederiks knokt zich naar derde plaats WK Xterra (Foto: 3athlon.nl)

Mannenrace

De mannenrace werd door de Fransman Arthur Serrieres gewonnen: hij finishte in een tijd van 2:38:53. Tweede werd zijn landgenoot Felix Forissier, die 27 seconden later over de streep kwam. Op 2:29 minuut achterstand werd de Deen Jens Emil Sloth Nielsen derde.

Namens Nederland stonden Quirijn Waaijenberg (+24 minuten) en Bart Cooymans (+31 minuten) aan de start. Zij werden op grote achterstand 38e en 46e.

Arthur Serrieres wint WK Xterra (Foto: 3athlon.nl)