Nadat Arthur Horseau eerder dit jaar Ironman Lanzarote won en daarmee voorkwam dat Niek Heldoorn de wereldberoemde wedstrijd op zijn naam schreef, heeft de Fransman zojuist exact hetzelfde gedaan bij de Embrunman. Heldoorn verdedigde er zijn fenomenale titel van vorig jaar, maar het was Horseau die de overwinning met grote overmacht greep en Heldoorn daarmee terugverwees naar de – nog steeds meer dan indrukwekkende – tweede plaats.

Heldoorn kwam na 47 minuten nog wel als leider in de wedstrijd uit het water en werd toen nog wel vergezeld door Gwenael Millot. Al in de wisselzone verloor de Fransman echter de aansluiting met de Nederlander, dus vanaf dat moment ging Heldoorn er in zijn eentje vandoor. Op het loodzware parcours zag Heldoorn vervolgens eerst Mennesson, die anderhalve minuut langer nodig had voor het zwemmen, aansluiten. Ongeveer halverwege het fietsonderdeel sloot ook Horseau aan en daarmee was dus een leidend trio van twee Fransen en één Nederlander ontstaan. Toch reed Horseau vanaf dat moment al snel weg bij Heldoorn, terwijl Mennesson op zijn beurt moest lossen bij de Nederlandse titelverdediger.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Niek Heldoorn rijdt op tweede positie Embrunman (Foto: FB Embrunman)

In de tweede helft van het fietsonderdeel begon Horseau pas echt huis te houden, want terug in T2 was zijn voorsprong op Heldoorn opgelopen tot bijna acht minuten. Heldoorn racete vooral zijn eigen race en zag zijn voorsprong op Mennesson ook gegroeid tot bijna drie minuten en daarmee lag Heldoorn nog steeds in een geweldige positie voor een topklassering.

Terwijl er tijdens de marathon wellicht nog gehoopt werd op een inzinking voor Horseau, gebeurde dat alles behalve; de Fransman zag zijn voorsprong langzaam maar zeker nog wat toenemen en dus liep hij feitelijk 42 kilometer redelijk onbedreigd naar een indrukwekkende en welverdiende overwinning. Die claimde hij in een tijd van 9:14:09, aanzienlijk sneller dan de winnende 9:30 die Heldoorn vorig jaar noteerde. Heldoorn zag vandaag op zijn beurt alle mannen achter hem afhaken en op grote achterstand raken: daardoor liep Heldoorn naar een ijzersterke tweede plaats in een tijd van 9:35:55. De Kroaat Andrej Vistica werd derde in 9:56:53.

Niek Heldoorn loopt naar mooie tweede plaats Embrunman (Foto: FB Embrunman)