Zelfs zonder de wedstrijd te winnen – die eer was voorbehouden aan de Fransman Arthur Horseau – heeft Niek Heldoorn zojuist historie op het hoogste niveau geschreven. Na een zeer succesvolle dag waarin hij niet alleen steady maar vooral ook met het hoofd racete, is hij zojuist tweede geworden bij de zeer sterk bezette en wereldberoemde Ironman Lanzarote. Daarmee heeft Heldoorn meteen zijn felbegeerde slot voor het WK Ironman in Nice te pakken.

Die prestatie is des te knapper in de wetenschap dat Heldoorn pas vorig jaar zijn overstap naar de klassieke afstand maakte. Toen al zeer succesvol overigens, maar het is voor weinig profatleten weggelegd om zich al binnen een jaar te kwalificeren voor het WK. Heldoorn wond er vandaag echter geen doekjes omheen en racete van start tot finish vooraan de wedstrijd. Ironman Lanzarote is sowieso al een bijzondere wedstrijd binnen de familie, want vader Frank Heldoorn won de wedstrijd een aantal keer en stond er meerdere malen op het podium.

Niek Heldoorn begon vandaag al met het zwemmen imponerend en hoefde toen alleen de grote favoriet Sam Laidlow te laten gaan: toen Heldoorn na precies 47:00 minuut uit het water van de Atlantische Oceaan klom, lag Laidlow 53 seconden voor hem. De Fransman had klaarblijkelijk een slechte wissel, want eenmaal uit T1 lagen de twee weer bij elkaar en kende de wedstrijd dus ook een leidend duo. Hun voorsprong op de rest van het veld was toen aanzienlijk: ruim twee minuten op William Mennesson, bijna 2:30 minuut op Alessandro Degasperi en 2:41 minuut op onder andere Cameron Wurf en Andreas Dreitz.

Laidlow en Wurf domineren aanvankelijk fietsonderdeel, Heldoorn rijdt met het koppie

Op de fiets waren er twee mannen die er in de beginfase bovenuit staken: Laidlow reed ongenadig hard weg bij Heldoorn – die op zijn beurt zijn verstand gebruikte en zich niet gek liet maken – maar ook Wurf was oppermachtig; zo sterk zelfs dat hij al na 27 kilometer voorbij was gegaan aan Heldoorn en daarmee naar een tweede positie reed. Op het loodzware parcours lukte het Wurf aanvankelijk niet om het gat naar een ontketende Laidlow te dichten, maar dat zou niet veel later al veranderen. Zo’n zeventig kilometer later ongeveer, want toen begon Wurf ineens weer tijd goed te maken op Laidlow en na 130 kilometer was hij zelfs de nieuwe leider in de wedstrijd. Wurf vloog snoeihard over het parcours en kwam met een voorsprong van anderhalve minuut op Laidlow door.

Terwijl Heldoorn aanvankelijk tijd verloor – hij reed op een gegeven moment op negen minuten achterstand van de koploper – wist hij wel zeer sterk op een derde positie te blijven rijden. Hij zag onder andere Dreitz dichterbij komen en ook de Fransman Arthur Horseau, maar na 138 kilometer op de fiets leek hij hen toch af te kunnen houden. Heldoorn kwam op dit punt door met een achterstand van 7:17 minuut op Wurf en een kleine zes minuten op Laidlow. In deze fase van de wedstrijd zag hij zijn achterstand op de twee snelste mannen dus niet alleen kleiner worden, want ook zag hij Horseau pas bijna twee minuten achter zichzelf doorkomen. Dreitz was inmiddels veel verder weggezakt.

Tijdens de run verandert er veel, Heldoorn blijft steady en wint een plek

Eenmaal terug in T2 ging Wurf aan de leiding en kwam Heldoorn als derde terug, ruim 7 minuten achter Wurf. Tussen hen in liep dus nog Laidlow. Tijdens de run hield Wurf een tijdje stand, maar de Australiër zag zowel Laidlow als Heldoorn dichter- en dichterbij komen. Laidlow nam nog even de leiding in de wedstrijd over, maar niet veel later zou hij om nog onduidelijke redenen uitstappen en dat betekende dat de wedstrijddynamiek weer volledig veranderde. Terwijl Heldoorn enerzijds steeds dichterbij de kop van de wedstrijd kwam te lopen, moest hij ongeveer halverwege de marathon ook toezien hoe de zeer sterk lopende Horseau aan hem voorbij ging en de tweede positie van hem overnam. Heldoorn kwam daarmee dus op de derde plaats te lopen.

Vanaf dat moment duurde het niet lang voor Horseau ook Wurf bijhaalde en zo de nieuwe leider in de wedstrijd werd. Ook Heldoorn, die precies bleef doen wat hij moest doen en een constant tempo doorliep, haalde Wurf bij en rukte daarmee op naar een tweede positie. Met nog zo’n vijf kilometer te gaan was inmiddels ook wel duidelijk dat dit de definitieve eindklassering zou worden.

Horseau won de wedstrijd in 8:22:31 uur.  Heldoorn finishte als tweede in een tijd van 8:24:48.  Wurf werd derde in een tijd van 8:30:17.