Nederlander Niek Heldoorn is bezig met een mooi staaltje triathlon: bij Ironman Lanzarote ligt hij ongeveer halverwege de wedstrijd op een zeer knappe sterke plaats. De wedstrijd duurt uiteraard nog lang, maar Heldoorn heeft momenteel alleen Cameron Wurf en Sam Laidlow voor zich te dulden.

Heldoorn hoefde tijdens het zwemmen alleen de grote favoriet Sam Laidlow te laten gaan: toen de Nederlander na precies 47:00 minuut uit het water van de Atlantische Oceaan klom, lag Laidlow 53 seconden voor hem. De Fransman had klaarblijkelijk een slechte wissel, want eenmaal uit T1 lagen de twee weer bij elkaar en kende de wedstrijd dus ook een leidend duo. Hun voorsprong op de rest van het veld was toen aanzienlijk: ruim twee minuten op William Mennesson, bijna 2:30 minuut op Alessandro Degasperi en 2:41 minuut op onder andere Cameron Wurf en Andreas Dreitz.

Op de fiets waren er twee mannen die er in de beginfase bovenuit staken: Laidlow reed ongenadig hard weg bij Heldoorn, maar ook Wurf was oppermachtig; zo sterk zelfs dat hij al na 27 kilometer voorbij was gegaan aan Heldoorn en daarmee naar een tweede positie was gereden. Op het loodzware parcours lukte het Wurf aanvankelijk niet om het gat naar een ontketende Laidlow te dichten, maar dat zou niet veel later al veranderen.

Zo’n zeventig kilometer ongeveer, want toen begon Wurf ineens weer tijd goed te maken op Laidlow en na 130 kilometer was hij zelfs de nieuwe leider in de wedstrijd. Wurf vloog snoeihard over het parcours en kwam met een voorsprong van anderhalve minuut op Laidlow door.

Terwijl Heldoorn aanvankelijk tijd verloor – hij reed op een gegeven moment op negen minuten achterstand van de koploper – wist hij wel zeer sterk op een derde positie te blijven rijden. Hij zag onder andere Dreitz dichterbij komen en ook de Fransman Arthur Horseau, maar na 138 kilometer op de fiets leek hij hen toch af te kunnen houden. Heldoorn kwam op dit punt door met een achterstand van 7:17 minuut op Wurf en een kleine zes minuten op Laidlow. In deze fase van de wedstrijd zag hij zijn achterstand op de twee snelste mannen dus niet alleen kleiner worden, want ook zag hij Horseau pas bijna twee minuten achter de Nederlander doorkomen. Dreitz was veel verder weggezakt.