Er hoeven geen doekjes omheen gewonden te worden; de teleurstelling na het WK Ironman 70.3 in Lahti zal groot zijn geweest bij Kyra Meulenberg. Haar wedstrijdplan kwam niet voldoende tot uiting en een topklassering – waar eigenlijk iedereen op voorhand al rekening mee hield – bleef uit. Maar, afgelopen weekend liet Keulenberg zien over voldoende veerkracht te beschikken om zichzelf te kunnen herpakken. Dat deed ze door de zoveelste overwinning van het seizoen te boeken: ze was met overmacht de sterkste bij de eerste editie van Ironman 70.3 Knokke-Heist.

Meulenberg geldt als één van de meest succesvolle – zo niet, dé meest succesvolle – Age Groupers van Nederland. Vrijwel overal waar ze start, finisht ze op het podium en vaak mag ze dan ook nog eens op het hoogste treetje van dat ereschavot klimmen. Dit jaar won ze onder andere de overall AG Ironman 70.3 Marbella, werd ze Europees Kampioen Ironman (F25-29) in Hamburg en won ze de overall AG Ironman Zwitserland. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen Meulenberg een paar weken geleden aan de start stond van het WK Ironman 70.3 in het Finse Lahti, maar daar kwam ‘het’ er niet uit.

Zoals iedereen wel eens een off-day heeft, beleefde Meulenberg er uitgerekend die dag eentje. “35e bij het WK. Niet het resultaat waar ik voor kwam, maar ik heb alles gegeven”, liet ze toen al optekenen. Vooral op de fiets had Meulenberg het zwaar, waar ze te maken had met kou en duizeligheid. “Daardoor werd het meer een ‘overlevingsrit’ dan een race.”

Knopje om, orde op zaken

Daarna moest het knopje om en dat lukte dus uitstekend. Afgelopen weekend mocht Meulenberg ‘gewoon’ weer op het hoogste treetje van het podium plaatsnemen. In een tijd van 4:27:53 was ze de snelste vrouw (AG) overall en liet ze haar concurrentes minuten achter zich, alsof het niets is.

Maar, belangrijker nog: Keulenberg liet zien dat veerkracht nodig is om een goede triatlete te zijn. Want een goede triatlete – zoveel is zeker – dát is Meulenberg. “Eindelijk in staat om Lahti te vergeten, want deze wedstrijd ging volgens plan. Ik heb geen risico’s op de fiets genomen en ben blij dat ik er heelhuids vanaf ben gekomen. Daarnaast een dik persoonlijk record bij het zwemmen (26:36): de stroming was zeker in ons voordeel, maar dit geeft me vertrouwen dat al het harde werk in het zwembad zich uitbetaalt. Mijn run was steady zoals altijd.”