Het had ze de Nederlandse titels Middle Distance op moeten leveren, maar zover kwam het helaas niet voor Menno Koolhaas en Els Visser: door een te hoge concentratie blauwalg in het water van de Nieuwkoopse plassen bleek eergisteren dat het NK niet door kon gaan, maar gelukkig vond de race wel als zijnde ‘normale wedstrijd’ plaats en dat leverde met Koolhaas en Visser dus mooie winnaars op.

Koolhaas en Visser golden beiden op voorhand al als favoriet en die favorietenrol werd dus op mooie wijze waargemaakt. Koolhaas deed dat met een sterke eindtijd en uiteindelijk ook mooie voorsprong: hij finishte in een tijd van 3:43:02 en bleef daarmee onder andere voor de eveneens sterke Pim van Diemen. Van Diemen – vorig jaar nog derde – finishte in een tijd van 3:47:55. Joost Somsen slaagde er niet in om zijn titel van vorig jaar te verdedigen maar was met een tijd van 3:50:36 nog steeds goed voor een mooie derde plaats.

Bij de vrouwen trok Els Visser dus aan het langste eind, al had ze na het zwemmen nog wel tijd goed te maken op onder andere Marlene de Boer en snelste zwemster van de dag, Maaike Vooren. Toch lukte dat al vrij snel, want op de fiets was Visser oppermachtig en gaf ze niemand kans om in haar spoor te blijven. Na het fietsen had Visser een voorsprong van ruim drie minuten op De Boer. Toch werd het nog spannend, want tijdens de halve marathon was De Boer op haar beurt aanzienlijk sneller dan Visser. Bijna drie minuten sneller om precies te zijn en daardoor kwam De Boer nog bijzonder dicht in de buurt.

Toch was het net niet genoeg om Visser van de overwinning te houden, die ze claimde in een tijd van 4:12:37. De Boer volgde vervolgens als tweede in een tijd van 4:13:10 en Dieuwertje Bax werd uiteindelijk derde in 4:29:08.