De ‘Iron Nun’ Madonna Buder heeft eigenlijk geen introductie nodig, want de 90-jarige atlete die inmiddels rond de 45 Long Distances heeft volbracht, is een zeer bekende binnen ‘het triathlonwereldje’. Geen wonder ook, want de non en inmiddels bejaarde dame is altijd een opvallende verschijning geweest, onder andere tijdens haar deelnames op Kona.

Buder kwam naar eigen zeggen op jonge leeftijd door een priester in aanraking met de hardloopsport en zo begon het balletje te rollen. Uiteindelijk kwam ze in aanraking met triathlon en die sport keerde ze nooit meer de rug toe. ,,Je hebt een droom nodig en vanuit die droom komt een verlangen. Vanuit dat verlangen komt toewijding en vervolgens komt discipline. Vanuit die discipline komt uiteindelijk weer de vastberadenheid om een Ironman aan te gaan.”

Toch was haar eerste reactie toen ze ooit over Ironman hoorde, duidelijk genoeg: “WHAT!?”. Dat ze inmiddels is uitgegroeid tot voorbeeld voor velen, begrijpt de bescheiden atlete dan ook niet. ,,Dat snap ik niet, maar hoef ik ook eigenlijk niet te snappen. Ik volg gewoon Gods wil.”