Omdat het voor veel atleten nog steeds lastig is om (voldoende) te zwemmen, biedt Ironman een ‘no-swim’ optie aan voor haar Europese races. Atleten die het zwemmen liever willen skippen en dus alleen willen fietsen en lopen, krijgen die mogelijkheid, maar sluiten zichzelf wel uit voor de kans om zich te plaatsen voor het WK op Hawaii of het WK 70.3.

“De afgelopen veertien maanden zijn de mogelijkheden om te zwemmen bijzonder beperkt geweest voor veel atleten in Europa”, schrijft Stefan Petschnig van Ironman in een mail aan geregistreerde atleten. “Veel van jullie hebben ons gecontact en aangegeven de wens te hebben om weer te kunnen racen, maar tegelijkertijd hebben jullie je zorgen geuit over het gebrek aan zwemmogelijkheden. We hebben die feedback heel serieus genomen.”

Zo serieus dus, dat Ironman nu de optie biedt om het zwemonderdeel over te slaan. “Iedere atleet kan voor zichzelf beslissen of dat de beste optie is.” Atleten kunnen er sowieso voor kiezen om wel te zwemmen en krijgen zes tot vier weken voor hun wedstrijd een bericht waarin ze hun keuze kunnen doorgeven. Die keuze kan tot 14 dagen voor de start worden gemaakt en kan daarna niet meer gewijzigd worden.