Na het WK Ironman in St. George, dat begin april plaatsvond, kwamen verschillende berichten naar buiten van atleten die tijdens het lopen onterecht van het parcours gehaald zouden zijn. Volgens juryleden zouden ze de cut-off niet gehaald hebben en mochten ze daarom hun race niet volbrengen. Bij een aantal atleten was deze informatie echter onjuist, waardoor ze dus zonder geldige reden tijdens de marathon uit de race werden verwijderd.

Ironman heeft de zaak ondertussen onderzocht en laat weten dat deze groep atleten zich – ter compensatie – mag inschrijven voor een wedstrijd naar keuze. Het lijkt er zelfs op dat de keuze zo vrij is, dat ook Kona en dus het WK Ironman in 2022 en 2023 tot de opties behoren. Dat zou ook niet zo gek zijn, aangezien deze atleten dit jaar het WK in St. George dus helaas niet hebben kunnen finishen.

“Een aantal juryleden en vrijwilligers trok atleten van het parcours terwijl ze dat niet mochten doen”, vertelt een atleet anoniem aan Triathlonmagazine.ca. “Het laatste checkpoint voor de wedstrijd lag bij het 29 kilometer punt. Volgens de Athlete Guide moest je daar zijn na 11:03 uur (wat werd aangepast naar 10:53 uur, op basis van de tijd waarop de laatste zwemmer uit het water kwam), maar juryleden begonnen atleten op het 32 kilometer punt om die tijd uit de wedstrijd te halen”, legt de atleet uit.