Met volgende maand Ironman 70.3 Lubbock op het programma, in Texas, werd Ironman gedwongen serieus na te denken over de noodzakelijke maatregelen nu er mogelijk weer geracet wordt. Daarom komt Ironman nu met een ‘Smart Program’ dat in essentie drukke punten tijdens wedstrijden moet verminderen en dat atleten verzoekt om zelfvoorzienend te zijn. Het zou volgens Ironman tot wel 90 procent van de ‘risicopunten’ tijdens een wedstrijd wegnemen.

Ironman’s ‘Safe Return to Racing’ uitgangspunten:

  1. Betere hygiëne: door het aanbieden van desinfectie handgel, kraantjes en zeep om handen te wassen en desinfecterende doekjes. Daarnaast zullen ook gemeenschappelijke ruimtes extra goed schoon worden gehouden. Personeel en vrijwilligers gebruiken een mondkapje en handschoenen tijdens werkzaamheden in ruimtes waar atleten aanwezig zijn. Atleten zelf worden ook verzocht om mondkapjes te dragen tijdens bijvoorbeeld de registratie.
  2. Screening en opleiding: personeel en vrijwilligers krijgen uitleg over hoe om te gaan met het virus en hoe verspreiding te voorkomen. Atleten moeten daarnaast een formulier voor de wedstrijd invullen met vragen over hun gezondheid, en hun temperatuur wordt gemeten. Mensen met een lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden Celsius mogen niet deelnemen aan de wedstrijd.
  3. Afstand houden: in gebieden zoals de zwemstart, wisselzone of bij de finishlijn treft Ironman maatregelen om voldoende afstand tussen mensen te realiseren. Mogelijk worden niet-essentiële services zoals een award ceremonie geschrapt of in ieder geval aangepast.
  4. Aanrakingen minimaliseren: Ironman zal het aantal ‘aanraak oppervlakken’ verminderen.
  5. Zelfvoorzienende atleten: via het zogenaamde Athlete Smart programma van Ironman worden atleten aangemoedigd om zoveel mogelijk zelf hun zaken te regelen – zoals voeding – om zo contactpunten te beperken.