Ironman Hawaii zal dit jaar voor het eerst over twee dagen gehouden worden en deze wijziging van het programma brengt ook wat andere aanpassingen mee, zo zal het parcours ietwat anders zijn dan voorgaande jaren. Van Palani Road tot Kaiminani Parkway – een drukke verbindingsweg tussen twee snelwegen – zal de weg langs één zijde open blijven voor doorgaand verkeer, waardoor atleten dus slechts de helft van de weg gebruiken. Dat is echter nog niet de grootste wijziging, want dat is de nieuwe wisselzone voor pro atleten; deze zal namelijk dichter bij Ali’ Drive komen te liggen om toeschouwers de kans te geven de wissels te zien. Als een gevolg daarvan zal de mountline 130 meter verder komen te liggen; ter compensatie wordt ook het keerpunt in Hawi 130 meter opgeschoven.

De pro vrouwen en een deel van de Age Groupers zullen op donderdag 6 oktober racen, terwijl een andere helft van de Age Groupers en de pro mannen op zaterdag 8 oktober in actie komen. Het trekt veel drukte richting Kona. Het deels afsluiten van de Queen K snelweg zorgt al jaren voor frustratie onder inwoners, maar dat dit nu zelfs over twee dagen verspreid zou zijn, zorgde voor kwade blikken. Ironman lost het op met een kleine wijziging in het parcours. De aanlooproute naar de wisselzone is veranderd. Triatleten nemen een korte omweg achter het Target winkelcentrum.

De maatregelen zouden ervoor moeten zorgen dat de verkeerssituatie op Kona vlotter verloopt. De organisatie voorziet ook een shuttle bus vanaf de grote parkeerplaats richting de pier, waardoor het voor publiek makkelijker zou moeten worden om zich tussen de verschillende hotspots te verplaatsen.

Je kunt het nieuwe parcours checken op de website van het WK Ironman.