Met een ontmoedigend lege wedstrijdkalender in het vooruitzicht en strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, trainen steeds meer atleten binnen. Alleen missen we dan nog wel een groot doel als stipje aan de horizon. Ironman heeft de oplossing: virtuele wedstrijden. En dat wordt meteen groots aangepakt. Zo bevestigde een Ironman woordvoerster dat de ‘Ironman Virtual Club’ – zoals de online wereld gaat heten – via hun eigen app zal werken. Deze app was al langer in ontwikkeling, maar sinds de drastische maatregelen tegen het coronavirus heeft Ironman gas bijgegeven. Per 1 april zal de app live zijn en snel daarna volgt de eerste wedstrijd.

Opvallend genoeg kunnen atleten zelfs slots verdienen voor het WK 70.3 in Nieuw-Zeeland via de VR wedstrijden. Ironman officials komen nog met een plan om valsspelen tegen te gaan. Hartslaggegevens en GPS data schijnen hier een rol in te gaan spelen. Op maandag na de wedstrijd zullen, zoals gebruikelijk, de slots worden uitgereikt. De komende tijd zal dit echter niet in een zaal vol vermoeide triatleten gebeuren, maar via Facebook Live.

Inschrijfgeld 
Het gebruik van de Ironman Virtual Club als trainingsapp zal gratis zijn, maar om deel te nemen aan races zullen atleten inschrijfgeld moeten betalen. Hoe hoog de prijs ligt, is nog niet bekend gemaakt. Om het voor iedereen toegankelijk te maken, zullen de races uit verschillende formats bestaan. Zo hoef je niet per se een smart trainer of loopband in huis te hebben om deel te nemen.

Pro wedstrijden en prijzengeld 
In het weekend na 1 april volgen de eerste VR wedstrijden met twee pro dames die de strijd met elkaar aangaan op zaterdag en twee pro mannen op zondag. Ironman heeft bevestigd ook prijzengeld beschikbaar te stellen. Om wat voor bedragen het gaat, wordt nog bekend gemaakt. Tijdens de wedstrijden zal Ironman live verslag doen van zowel de pro als Age Group wedstrijden.

1 april 
Gezien de lanceerdatum twijfelen veel atleten over de waarheid van deze berichtgeving vanuit Ironman. Het zal binnenkort blijken of het gaat om een 1 april grap of dat we toch nog invulling kunnen geven aan onze wedstrijdkalender.