Menno Koolhaas, Tristan Olij en Milan Brons: dat zijn de drie Nederlandse mannen die aankomende vrijdag op jacht gaan naar een felbegeerd Kona-slot. Makkelijk gaat dat niet worden, want waar de drie Ironman Israel aanvankelijk uitzochten omdat ze hoopten dat de race niet al te sterk bezet zou zijn, blijkt dat nu in de realiteit totaal anders. 

Zowel Koolhaas, Olij als Brons sprak de ambitie uit zich te kwalificeren voor Kona, iets dat al nooit makkelijk was, maar tegenwoordig alleen maar moeilijker lijkt te worden in een tijd waarin vrijwel alle races sterk bezet zijn. Neem Ironman Israel: de drie Nederlanders hoopten er stiekem een beetje op een relatief makkelijke kans om te kwalificeren, maar met de huidige startlijst gaat dat zeker niet makkelijk zijn. Onder andere Patrick Lange en Sebastian Kienle gaan er van start, maar ook Denis Chevrot, Florian Angert, Daniel Baekkegard, Cameron Wurf, Jesper Svensson, Boris Stein, Miki Taagholt, Robert Kallin en Antony Costes staan aan de startlijn, om een aantal van de grote namen te noemen.

Van de Nederlanders lijkt Koolhaas op papier de grootste kans te maken op een topklassering; hij presteerde de afgelopen periode – van de drie – het sterkst, al wisten ook Olij en Brons een aantal goede prestaties neer te zetten. De drie zaten onlangs nog met elkaar op Mallorca, waar een trainingskamp werd afgewerkt. Ook Mitch Kolkman en Jorik van Egdom waren daar bij.

Interessant gaat de race sowieso worden en uiteindelijk kan nu alvast één conclusie worden getrokken: voor de objectieve Nederlandse kijker is het een enorme luxe dat er vrijdag een Ironman op het programma staat, met drie Nederlandse mannen in actie, die allemaal ook nog eens een kans maken om voorin mee te draaien.