Een aantal top triatleten zal hun kalender voor 2021 mogelijk nu al om moeten gooien, want zowel in Ironman Klagenfurt als Ironman Hamburg zullen waarschijnlijk alleen elite dames aan de start staan. Dat terwijl tijdens Ironman Nice en Ironman Zwitserland juist alleen mannelijke profs mogen racen. Dit zijn niet de enige wedstrijden waarbij Ironman kiest voor een profveld dat slechts óf uit mannen óf uit vrouwen bestaat: ook kiest Ironman er steeds vaker voor wedstrijden aan te wijzen als ‘Age Group only’ evenement, zoals in Nederland bijvoorbeeld ook bij Ironman 70.3 Maastricht en Ironman 70.3 Hoorn.

Op 6 juni zullen vrouwelijke profs strijden om het eremetaal en een Kona slot tijdens Ironman Hamburg. Een maand later – op 4 juli – vormt Ironman Klagenfurt voor hen het strijdtoneel. In ruil voor deze ‘women pro only’ wedstrijden, maakt de organisatie Ironman Nice op 13 juni en Ironman Zwitserland op 11 juli tot ‘men pro only’ races. Ook later in het seizoen geldt deze uitsluiting voor één van de geslachten: zo zal Ironman Kalmar in Zweden op 21 augustus alleen voor pro mannen toegankelijk zijn en Ironman Finland op 14 augustus alleen voor pro vrouwen.

Terwijl het splitsen van deze wedstrijden voor mannen en vrouwen klinkt als een nadeel, werkt het voor veel atleten uiteindelijk ook in hun voordeel. Het prijzengeld blijft namelijk gelijk en hetzelfde geldt voor het aantal beschikbare Kona slots. Zo kunnen atleten in bovenstaande wedstrijden 50.000 dollar aan prijzengeld verdelen onder de snelste atleten. Daarbij zijn er dus twee Kona slots beschikbaar in plaats van één, zoals gebruikelijk is in wedstrijden waarin zowel pro mannen als vrouwen aan de start staan.

‘Om verschillende redenen de moeite waard’

In een interview met Tri-mag.de legt Ironman uit dat deze gesplitte startvelden ‘om verschillende redenen de moeite waard zijn’. Het zou namelijk de kwaliteit van het startveld uiteindelijk verbeteren, aangezien meerdere pro’s elkaar treffen in dezelfde wedstrijden. Daarbij is het volgens Ironman voor het publiek leuker om twee profwedstrijden verspreid over twee races te volgen, dan wanneer deze op dezelfde dag door elkaar heen lopen.