Het was voor veel proftriatleten de vraag: gaat het WK op Hawaii dit jaar door en zo ja, hoe gaat de organisatie dan om met de kwalificaties en daarmee ook de toewijzing van startbewijzen? In een zojuist verstuurde mailing aan profs heeft Ironman laten weten dat de kwalificatieperiode voor het WK 2020 wordt verlengd tot eind augustus. Overigens wordt ook de kwalificatie voor het WK 70.3 in Taupo verlengd tot in oktober.

Kwalificatieperiode twee weken verlengd

Normaal is de Ironman van Kopenhagen op 16 augustus de laatste kans om een slot te claimen voor Hawaii. In een mailing aan de pro atleten laat Ironman nu weten dat die kwalificatieperiode door de coronacrisis wordt tot 30 augustus. Of dat veel zoden aan de dijk zal zetten is nog maar zeer de vraag. De twee weken extra zullen niet volstaan om alle slots zoals gepland te behouden en bovendien zal er een grotere concentratie zijn van pro’s die deelnemen in de hoop hun kwalificatie te verzekeren.

Verdelen van slots nog onduidelijk

In dezelfde mail spreekt Ironman wel over het verdelen van de vrijgekomen slots, zonder daarbij in detail te treden. ,,De kwalificatie slots voor de pro’s van de betreffende races worden herverdeeld. We houden het pro kwalificatie schema actueel zodra we een duidelijker beeld hebben van het komende seizoen en een mogelijke herstart van de competities.”

Tot 11 oktober kwalificatie voor WK 70.3

Ook de kwalificatieperiode voor het WK 70.3 Ironman, dat op 19 november in Taupo wordt gehouden, wordt verlengd tot 11 oktober. De impact van de coronacrisis is nog groter op de halve triatlons omdat in het 70.3 circuit al heel wat wedstrijden sneuvelden of verzet worden. Het aantal Long Distance Ironmans dat naar 2021 uitgesteld wordt of een nieuwe datum in 2020 zoekt, valt voorlopig mee, maar het is te verwachten dat de komende weken nog heel wat Ironmans, zeker in Europa en de Verenigde Staten, afgelast gaan worden.