De ITU heeft ingestemd met een aantal belangrijke wijzigingen in het wedstrijdreglement voor het competitieseizoen van 2019. De veranderingen hebben onder andere betrekking op penalty’s, protesten, watertemperatuur en -kwaliteit, toelatingsvoorwaarden en het Mixed Relay format.

,,We hebben de regels aangepast aan de veranderde omstandigheden en geprobeerd om een veiliger en eerlijker speelveld te creëren”, laat ITU-voorzitter Marisol Casado weten. ,,Sommige regels waren achterhaald, anderen hebben we geüpdatet om onze evenementen spectaculairder en eerlijker te maken voor atleten”, voegt Gergely Markus, ITU Sport Director, daaraan toe.

Vanaf komend seizoen zullen atleten die te laat of niet verschijnen bij de briefing, maar de Technische Staff daarvan op de hoogte hebben gebracht, een tijdspenalty krijgen in de eerste wisselzone, in plaats van een latere start zoals vorig jaar gebeurde. Atleten die de briefing missen als gevolg van overmacht, en de Technische Staff daarvan op de hoogte hebben gebracht, kunnen tot 2 uur voor de start van de wedstrijd een protest indienen tegen de straftijd.

Om atleten op de wachtlijst een grotere kans op deelname te geven, kunnen atleten die zich niet aan de check-in tijden houden een penalty of zelfs raceverbod krijgen.

Het World Triahtlon Tribunal kan de officiële wedstrijdresultaten in het vervolg wijzigen bij een niveau 2 of niveau 3 protest. Dat betekent dat atleten die een penalty krijgen na afloop van de race daartegen in beroep kunnen gaan en de officiële eindtijd kan worden aangepast.

Voortaan gelden ook andere eisen met betrekking tot de watertemperatuur van het zwemonderdeel bij een super-sprint en mixed relay event. Zo zullen zwemafstanden tot 300 meter alleen worden gecanceld bij een temperatuur hoger dan 33 graden of lager dan 11 graden. Met een matrix wil de ITU het makkelijker maken om de waterkwaliteit te beoordelen op basis van sanitaire inspecties en de weersverwachting, om zo een veilige wedstrijdomgeving voor atleten te waarborgen.

Met het nieuwe wedstrijdreglement wordt ook een 2×2 Mixed Relay geïntroduceerd voor alle triathlondisciplines en wordt het relay-format ook ingevoerd bij de Aquathlon. Een 2×2 Team bestaat altijd uit 2 atleten, waarvan 1 man en 1 vrouw, die in de volgorde vrouw-man-vrouw-man in actie komen. Iedere persoon zal twee keer een hele aquathlon, (cross)triathlon, (cross)duatlon of wintertriathlon volbrengen. Voor bepaalde wedstrijden worden ook teams bestaande uit verschillende nationaliteiten toegestaan.

Kwalificeren voor een Mixed Relay bij ITU-evenementen gebeurd vanaf nu op basis van de Mixed Relay World Ranking. Ook zijn de regels met betrekking tot de briefing en het doorgeven van de teamsamenstelling gewijzigd.

De tijdsperiode waarin atleten bij hetzelfde evenement mogen start op een OD of langer is teruggebracht van 36 uur naar 24 uur. Deze periode geld vanaf de start van de race tot de start van de volgende race.