Deze zaterdag stond misschien dan wel in het teken van het NK OD in Rotterdam, in Klazienaveen werd ondertussen ook weer lekker geracet. Het was Ivor Feunekes die de titel bij de mannen veiligstelde op de kwart afstand en Janien Lubben die als snelste dame over de streep kwam. De sprint race werd gewonnen door Leon van Hamersveld en Sandra Wassink-Hitzert.

Kwart triathlon met winst voor Feunekes en Lubben

Jan van der Laan kwam in de mannenrace als eerste uit het water na een zwemonderdeel van 14:33 minuut. Feunekes volgde 29 seconden later en sprong zo met een kleine achterstand op de fiets. Op de fiets vergrootte Van der Laan zijn voorsprong echter aanzienlijk en zo begon de atleet met een buffer van ruim drie minuten aan het looponderdeel. In de afsluitende tien kilometer lopen, liet Feunekes zien waar zijn kracht ligt en zo baande hij zich snel een weg naar voren en haalde hij Van der Laan in. Met een looptijd van 35:41 achter zijn naam en een finishtijd van 1:58:01 uur, legde Feunekes beslag op het goud. Van der Laan pakte de tweede plek (+1:48) en het brons ging naar Jeroen de Vries (+3:08).

Na het zwemonderdeel keek Lubben nog tegen bijna twee minuten achterstand op, maar op de fiets werkte ze deze grotendeels weg. Bij aanvang van het lopen ging Nelleke Balde nog aan de leiding, maar een sterk looponderdeel van Lubben bracht daar verandering in. De tien kilometer volbracht Lubben in 39:51 minuut; daarmee dook ze als enige dame onder de 40 minuten. Het zorgde ervoor dat ze nog een plekje op wist te schuiven en dus de titel naar zich toe trok. Na 2:06:21 uur passeerde Lubben de streep als eerste, 42 seconden later werd Balde tweede en de laatste podiumplek was aan Renate Post besteed (+3:48).

Hamersveld en Wassink-Hitzert zegevieren op de sprint afstand

Na het zwemonderdeel moest Hamersveld nog één atleet voor zich dulden, namelijk Jesper Boets, die met een tijd van 7:01 minuut zes seconden harder zwom. Op de fiets zette Hamersveld dat ruimschoots recht, want met een fietstijd van 32:27 minuut klokte hij de tweede snelste fietstijd. Maarten Mollink – die uiteindelijk tweede werd – wist met een fietstijd van 31:46 minuut nog wel in zijn buurt te komen, maar genoeg om de 1:19 minuut achterstand die na het zwemmen was ontstaan weg te werken, bleek het niet. Dankzij een sterk looponderdeel van 17:03 minuut over vijf kilometer, liep Hamersveld op dit laatste onderdeel nog eens extra uit. Zo was het Hamersveld die zegevierde na 58:51 minuut en Mollink die tweede werd (+4:18). Met Boets was het podium compleet (+4:24).

Een razendsnel zwemonderdeel (7:13 minuut) bracht Wassink-Hitzert al goed voorin de wedstrijd. Op de fiets wist alleen Marijke Harmsma – die bijna twee minuten later uit het water kwam – nog harder te rijden, maar de twaalf seconden die ze in het zadel won op Wassink-Hitzert waren onvoldoende om de leiding op te eisen. Wassink-Hitzert sloot haar race af met een looptijd van 19:47 minuut en gaf daarmee haar eerste plek niet meer uit handen. Met een tijd van 1:04:47 uur op de klok passeerde de atlete de streep als winnares. Harmsma werd tweede (+5:07) en Annechien de Groot bekleedde de laatste podiumplek (+16:44).