Ze golden op voorhand al als favorieten voor de Nederlandse titels op de Olympische Afstand en die favorietenrol werd vandaag in Rotterdam meer dan waar gemaakt, zowel door Maya Kingma als Jorik van Egdom. Beiden grepen deze wedstrijd aan als laatste testmoment richting de Olympische Spelen, waar ze over ongeveer twee weken van start zullen gaan aan misschien wel de belangrijkste wedstrijd uit hun carrière.

Voor Kingma was het NK OD dan ook een laatste prikkel en die prikkel beviel meer dan goed. Al tijdens het zwemmen zwom ze bij alles en iedereen weg, tijdens het fietsen – iets dat ze met een gemiddelde snelheid van ruim veertig kilometer per uur deed – wist ze haar voorsprong op het oog eenvoudig te consolideren. Ook tijdens het lopen, ze had 35:25 minuut nodig voor die tien kilometer, werd haar voorsprong alleen maar groter. Achter Kingma werden Sarissa de Vries en Barbara de Koning tweede en derde overall. Laatstgenoemde pakte de titel U23. De Vries gaf 1:46 minuut toe op Kingma, terwijl De Koning daar weer een minuut achter zat.

3athlon.nl deed vandaag livestream verslag van de wedstrijd. Hieronder kun je de race volledig terugkijken, of daaronder de interviews met de snelste drie dames:

[Tekst gaat verder onder video’s]

De volledige uitslagenlijst van de vrouwenrace vind je hier.

Van Egdom ongenaakbaar

Ook Van Egdom beleefde dus een uitstekende dag. Tijdens het zwemmen liep hij nog een kleine achterstand op, iets dat overigens binnen de verwachtingen lag omdat Van Egdom het doorgaans van een goed fiets- en looponderdeel moet hebben. Op de fiets sloot hij dan ook al snel aan bij een grote kopgroep van in totaal elf man en tijdens het lopen maakte hij het echte verschil. Geen wonder ook, want de tien kilometer werkte hij af in een ongekende tijd: 29:29 minuut. Achter hem werden Ian Pennekamp en Joey van ‘t Verlaat tweede en derde overall: beide atleten die ook in de U23 categorie uitkomen. Pennekamp mag zich dus Nederlands Kampioen U23 noemen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Van Egdom pakt Nederlandse titel OD in Rotterdam. (Foto: Marathon Photo’s)

Je vindt de volledige uitslagenlijst van de mannenrace hier. Hieronder het volledige verslag van de mannenwedstrijd. Daaronder interviews met de snelste twee mannen: