Het zijn bizarre tijden, ook voor Jan Frodeno. Dat bleek gisteren wel toen de Duitse Wereldkampioen aanschoof tijdens een presentatie van Hoka, waarin verschillende nieuwe schoenen werden aangekondigd. Sinds dit jaar wordt Frodeno gesponsord door Hoka, maar dat is dus wel een bijzonder jaar. ,,Het belangrijkste wat ik geleerd heb, is dat het ook fijn kan zijn om af en toe even op de rem te trappen.”

Zo vaak krijg je niet de kans om Frodeno het hemd van het lijf te vragen, dus die kans werd aangegrepen door de digitaal aangeschoven pers. Veel van die – en onze – vragen gingen logischerwijs over hoe Frodeno de afgelopen periode met coronamaatregelen heeft beleefd. ,,Het is een beetje ‘up and down’. We blijven naar de positieve dingen kijken, eigenlijk zoals je dat ook tijdens een wedstrijddag doet. Dan ga je ook van hoogtepunt naar dieptepunt en weer terug: iets dat bij het leven van een profatleet hoort. Ik heb de afgelopen jaren geleerd om er het maximale uit te halen, die laatste vijf procent als je denkt dat je niet meer verder kunt.”

Solo Long Distance: ‘Gekkenwerk op de niet leuke manier’

Frodeno deed eerder dit jaar nog een Solo Long Distance in zijn eigen huis, iets waar hij 250.000 dollar voor het goede doel mee ophaalde, maar waar hij nu ook als ‘gekkenwerk’ op terugkijkt. ,,Het was een prachtige ervaring, maar ik hoop snel weer een échte wedstrijd te kunnen doen. Het was gekkenwerk en dan niet op de leuke manier”, aldus Frodeno lachend. ,,Maar, toen het project groter en groter werd, realiseerde ik me dat sport een veel grotere rol heeft dan alleen maar de snelste willen zijn. Ik wist dat het goed was om veel mensen te motiveren. En wat had ik anders moeten doen? Ja, ik had Netflix uit kunnen spelen, maar ik haat tv kijken. Dit was gewoon een tof project waar veel mensen bij waren betrokken.”

‘Lekker met de kinderen weg’

Hoe moeilijk de afgelopen maanden soms ook waren, Frodeno weet één ding zeker: ,,Je moet altijd blijven leren, want anders doe je een stap terug. Ik heb bijvoorbeeld weer geleerd hoe belangrijk familietijd is. Normaal ben ik alleen maar met mijn trainingen en wedstrijden bezig. Maar, wanneer is dat genoeg? Soms is het ook belangrijk om met je kleine man een hike te doen of met je kids een fietsrit te maken. Af en toe even op de rem trappen is mijn grootste les.”

‘Probeer ze een paar stappen en je wil ze kopen’

Natuurlijk ontbreken ook de mooie woorden voor Hoka niet. ,,Toen ik op mijn vorige schoenmerk liep, merkte ik op een gegeven moment weinig vooruitgang. Toen wist ik dat ik verandering nodig had.” Er volgde een periode waarin Frodeno naar eigen zeggen zo’n beetje alle schoenmerken probeerde. ,,Maar de eerste keer dat ik op Hoka liep, ervaarde ik meteen dat comfortabele gevoel dat ik nu nog steeds iedere keer ervaar”, aldus de man die zijn wedstrijden op de Hoka One One Rocket X zal gaan lopen. ,,Ik heb zo vaak de vraag gehad wat ik van het ‘lompe’ uiterlijk van Hoka schoenen vind. Het enige dat ik dan altijd zeg: ga naar je plaatselijke schoenwinkel, trek ze aan, probeer ze een paar stappen en ik garandeer je dat je ze meteen wil kopen.”