Op papier was titelverdediger Javier Gomez Noya de grote favoriet, maar Jan Frodeno is zondagochtend Wereldkampioen Ironman 70.3 geworden. Hij finishte in een tijd van 3:36:30. Tijdens een bijzonder sterk looponderdeel maakte de Duitser het verschil. Het zilver ging naar Alistair Brownlee (GBR) terwijl Gomez (SPA), die na veertien kilometer hardlopen samen met Frodeno aan kop ging maar last kreeg van steken in zijn zij en daardoor moest wandelen, het brons opeiste. De Belg Pieter Heemeryck werd uiteindelijk vijfde.

(tekst gaat onder de foto verder)

Concentratie vlak voor de start van het Ironman 70.3 World Championship. (Foto: 3athlon.nl)

Waar tijdens het zwemonderdeel bij de vrouwenrace direct een gat werd geslagen door één van de favorieten, Lucy Charles, was dat bij de mannen anders. Er ontstond al snel een groep van acht atleten met daarbij alle favorieten. Dat waren dan ook de mannen die na 21:51 minuut gezamenlijk aan het fietsen begonnen. Aangevoerd door Ben Kanute (USA) volgden Jan Frodeno (GER), Gomez (ESP), Braden Currie (NZL), Sam Appleton (AUS), Alistair Brownlee (GBR), Ryan Fisher (AUS) en Adem Bowden (GBR).

(tekst gaat onder foto verder)

Alle favorieten bij elkaar uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

Het was uiteindelijk ook Kanute die als snelste wisselde en dus als eerste aan het fietsen begon. Met een klein gaatje reed hij door een grijs en bij vlagen zelfs regenachtig Zuid-Afrika weg, maar van serieuze verschillen was nog geen sprake. De leiding werd dan ook al snel overgenomen door Brownlee. De Brit legde het tempo er flink op. Ondertussen was het enigszins opvallend dat de achtervolgers soms dicht op elkaar reden en daar ogenschijnlijk wel wat voordeel van hadden.

In de kilometers die volgden werd er binnen de kopgroep een aantal keer gewisseld van koploper. Het was echter Frodeno die, na een kilometer of 20, voor langere tijd de leiding nam en het tempo dicteerde. Titelverdediger Gomez daar vlak achter. ,,Ik heb ontzettend veel vertrouwen dankzij mijn overwinningen in 2014 en 2017. Ik weet dat ik sterk ben, dat mijn vorm goed is”, liet hij vooraf nog optekenen. ,,Maar een race als dit gaat beslist worden op kleine verschillen”, aldus Gomez kort voor de race.

(tekst gaat onder foto verder)

Jan Frodeno neemt de leiding. (Foto: 3athlon.nl)

Toch werd de eerste echte tik door Brownlee uitgedeeld. Na iets meer dan dertig kilometer versnelde hij eens flink bergop en daarbij kon niemand volgen. Alleen Kanute en Appleton kwamen even later weer aangesloten, maar de drie sloegen wel een gaatje van zo’n twintig seconden op de andere concurrenten. Bij dat groepje achtervolgers was inmiddels ook Heemeryck aangesloten. De Belg had na het zwemmen nog 30 seconden achterstand, maar fietste zo sterk dat hij al vlot aansluiting bij het groepje Frodeno en Gomez vond. 

Omdat niemand écht voorop wilde rijden – de koplopers keken vrijwel constant achterom om te zien of er iemand anders kon overnemen – kwamen Frodeno, Gomez, Brownlee, Appleton, Kanute en Heemeryck na zestig kilometer toch weer bij elkaar. Het meeste kopwerk werd gedaan door Brownlee en Frodeno, maar ook zij hielden regelmatig de benen stil in afwachting van hulp. Uiteindelijk waren het deze zes die samen en tegelijkertijd van de fiets kwamen.

(tekst gaat onder foto verder)

Alle favorieten tegelijkertijd aan het wisselen. (Foto: 3athlon.nl)

Waar het Frodeno was die als eerste aan het lopen begon, nam Brownlee vrijwel direct de koppositie over. Frodeno liet een gaatje van een paar seconden, terwijl Gomez ondertussen iets verder van achteren zat maar met hoog tempo naar voren liep. Op papier waren dit de drie grootste favorieten voor de eindoverwinning en al na de eerste twee loopkilometers moesten de andere pro’s dan ook een gat laten. 

(tekst gaat onder foto verder)

Brownlee neemt het initiatief. (Foto: 3athlon.nl)

Toch was het al snel Frodeno die de koppositie terugpakte en een gaatje sloeg op Brownlee. Ook Gomez kwam voorbij aan Brownlee en liep ondertussen het gat op Frodeno dicht. Na zo’n vijf kilometer lopen nam de Spanjaard voor het eerst de leiding in de wedstrijd. Frodeno haakte overigens meteen aan en kon prima mee. Na 8 kilometer liepen de Spanjaard en Duitser dan ook samen aan de leiding, volgde Brownlee op een kleine halve minuut en Heemeryck als vierde op bijna twee minuten. Het tempo lag hier gemiddeld op 3:12 minuut per kilometer.

(tekst gaat onder foto verder)

Frodeno (links) en Gomez lopen halverwege samen op. (Foto: 3athlon.nl)

Na zo’n 14 kilometer werd de echte beslissing gemaakt. Frodeno versnelde niet eens zo heel veel, maar liep wel hard weg bij Gomez. Binnen een minuut werd een gat van zo’n honderd meter geslagen en op dat moment moest Gomez zelfs wandelen. Grijpend naar zijn zij en ondertussen achterom kijkend was het duidelijk: de Spanjaard had problemen. Tien seconden later begon hij wel weer te lopen, maar Brownlee kwam even later voorbij aan Gomez en nam de tweede positie over. De verschillen werden echter snel gemaakt want op dit punt had Frodeno al meer dan een minuut voorsprong. 

Frodeno finishte uiteindelijk in een tijd van 3:36:30. Alistair Brownlee pakte het zilver in een tijd van 3:37:42 en het brons ging uiteindelijk nog naar titelverdediger Gomez. Hij deed 3:38:27 over de race. Heemeryck presteerde uitstekend met een vijfde plaats. Hij finishte na 3:43:06. Kanute zat daar als vierde nog net voor. De Amerikaan finishte na 3:42:44.

De eerste reactie van Frodeno sprak overigens boekdelen. ,,Deze overwinning is gewoon episch.” 

Frodeno kroont zich tot Wereldkampioen Ironman 70.3. (Foto: 3athlon.nl)