Na een spannende race tegen de klok heeft de Sloveense Jaroslav Kovacic het race record bij Challenge Almere-Amsterdam aangescherpt tot 7:55:44. Hij slechtte dus de magische grens van 8 uur, maar dook ook nog eens ruim onder het record dat sinds 1999 stond op 7:57:46 (Jan van der Marel). Beste Nederlander was Evert Scheltinga, die net naast het podium viel en vierde werd in 8:10:32.

De dag kende een goede start voor Kovacic, want na het zwemonderdeel kwam hij samen met Scheltinga als eerste uit het water. Ruim drie minuten voorsprong hadden de mannen op de Australische Cameron Wurf. Waar Kovacic het eerste gedeelte van het fietsonderdeel leidde, was het Scheltinga die na 60 kilometer de koppositie overnam en een gaatje sloeg.

Na 110 kilometer snelde Wurf echter met zo’n hoge snelheid langs Scheltinga dat hij hem vijf kilometer later al op een achterstand van 45 seconden had gezet. Razendsnel vloog Wurf over het fietsparcours en met een fietstijd van 4:10:49 wist hij zelfs het fietsparcoursrecord aan te scherpen.

Met 4 minuten voorsprong begon Wurf als eerste aan het looponderdeel en daar had hij direct een stevig tempo te pakken. In de tweede helft zakte het tempo van Wurf echter wat in en dat zorgde ervoor dat Kovacic naar hem toe kon lopen. ,,Ik wist dat ik tijdens het lopen tijd terug kon winnen”, vertelt Kovacic later. Met nog 8 kilometer te gaan nam Kovacic de koppositie over en dat gaf hem vleugels. ,,Ik wist dat ik ging winnen. Ik vloog, het publiek was geweldig!” In een race tegen de klok slaagde hij er dus in het race record aan te scherpen tot 7:55:44. ,,Dit is geweldig! Dit is mijn beste race ooit.”

(tekst gaat verder onder video)

Cameron Wurf slaagde er net niet in de magische grens van 8 uur te doorbreken. Zijn eindtijd werd 8:00:55. Toch is ook Wurf tevreden. ,,Iedereen was sterk vandaag. Ik heb gas gegeven op de fiets en ook tijdens het looponderdeel heb ik alles gegeven, dus ik kan alleen maar tevreden zijn”, vertelt Wurf na zijn race.

(tekst gaat verder onder video)

Scheltinga liet dus vooral in de eerste helft van de race een sterk optreden zien. Hij wilde meedoen om de medailles en tot halverwege zag dat er goed voor hem uit. ,, Ik heb gereden voor wat ik waard was. Als je om het podium mee wilt doen, moet je gewoon hard fietsen. Na 110 kilometer kwam Cameron Wurf voorbij en zat ik er echt wel doorheen”, vertelt Scheltinga die uiteindelijk nog op een vierde plaats wist te finishen in een tijd van 8:10:32. ,,Voor iedere kilometer heb ik moet knokken. Ik ben blij dat ik nog als vierde ben gefinisht.”