Met grote overmacht heeft Yvonne van Vlerken Challenge Almere-Amsterdam gewonnen in een tijd net boven de 9 uur: 9:00:01. ,,Ik had iets goed te maken na Maastricht. Ik ben heel blij dat het gelukt is”, klonk Van Vlerken opgelucht. Visser werd tweede in 9:16:30.

Van Vlerken was natuurlijk gebrand op de overwinning in één van haar favoriete races, maar met onder andere Visser aan de start, die de Ironman Maastricht op haar naam schreef, was het zeker geen gelopen race. Na het zwemonderdeel kwamen beide dames zij aan zij uit het water en ook tijdens het fietsen leken ze elkaar lange tijd niet uit het oog te verliezen.

Nadat Van Vlerken in de tweede helft van het fietsonderdeel de leidende positie had overgenomen, was de atlete niet meer te stoppen. In rap tempo nam ze afstand van haar concurrentes en uiteindelijk kon ze met een voorsprong van 4.33 minuten aan het looponderdeel beginnen. Terwijl Visser in het tweede fietsgedeelte wat tijd moest toegeven op Van Vlerken, kon ze haar voorsprong op Debbie Greig (snelste zwemster) juist uitbouwen.

(tekst gaat onder foto verder)

Yvonne van Vlerken wint voor het tweede jaar op rij Challenge Almere-Amsterdam (Foto: André Kwakernaat)

De koppositie van Van Vlerken kwam de rest van de race niet meer in gevaar. Met een tijd van 3:07:02 op de marathon tegenover de 3:19:12 die Visser neerzette, breidde haar voorsprong alleen maar verder uit. Onder pittige omstandigheden met veel wind wist Van Vlerken net niet onder de 9 uur te duiken. ,,Er stond veel wind, het was echt niet makkelijk vandaag. Ik denk dat ik mijn ervaring goed heb kunnen inzetten”, vertelt Van Vlerken die haar 42e long distance voltooide en zich vorig jaar bij Challenge Almere-Amsterdam nog tot Nederlands en Europees kampioen kroonde. ,,Mensen verwachten dat je wint, maar het ook echt doen is iets anders.” 

Na een mindere race bij Ironman Maastricht was Van Vlerken des te blijer met haar goede resultaat in Almere. ,,Ik had iets goed te maken na Maastricht. Het wordt steeds moeilijker om van die jonge meiden te winnen en dat ik dan toch zo’n sterke race neer heb kunnen zetten, is heel mooi.”

(tekst gaat verder onder video)

Visser moest Van Vlerken dus laten gaan in het fietsonderdeel, maar week niet meer af van de tweede positie. In 9:16:30 stelde ze haar podiumplaats veilig. Hoewel Visser natuurlijk graag opnieuw Van Vlerken had verslagen, was ze ook blij met een tweede plaats. ,,Ik gun het Yvonne van harte. Ik hoop dat ze nog een tijdje doorgaat, zodat we vaker deze battle met elkaar kunnen voeren. Ik ben onwijs blij met mijn race en tijd.”

(tekst gaat verder onder video)

Derde werd de Duitse Lina-Kristin Schink in 9:17:46, die dankzij een sterk looponderdeel op kon schuiven naar het podium. Marleen Honkoop eindigde op een 9e plaats in 9:51:48, vlak voor Rahel Bellinga, die 10e werd in 9:51:50.