Onder bijzonder warme omstandigheden – het was om half 7 ‘s ochtends al 32 graden en de luchtvochtigheid was 96 procent – is Challenge Cancun zojuist gewonnen door de Spaanse Javier Gómez en Argentijnse Romina Palacio Balena. Gómez maakte daarmee zijn favorietenrol waar, terwijl Balena voor een prachtige verrassing zorgde.

Het was aanvankelijk Victor Benages die de wedstrijd aanvoerde en na 1.9 kilometer zwemmen als eerste uit het water kwam. De Spanjaard had daar 24:44 minuut voor nodig. Op slechts twee seconden daarachter kwamen David Castro Fajardo en torenhoog favoriet Javier Gomez uit het water. Op iets meer achterstand volgden andere mannen als Andy Potts en Patrik Nilsson, die op circa een minuut van de kopgroep nog kans genoeg hadden om op de fiets aan te sluiten.

Op de fiets was dat dan ook precies wat er gebeurde, in ieder geval in het geval van Potts. De Amerikaan reed direct naar voren, nam de leiding in de wedstrijd over en na zestien kilometer had hij zelfs al een minuut voorsprong op de groep waarin veel van de achtervolgers bij elkaar kwamen. Overduidelijk was dat Potts alles op alles zette om zo snel mogelijk een groot verschil te maken en zijn concurrenten op de pijnbank te leggen. Lang lukte dat echter niet, want al na een paar kilometer reed Potts lek en verloor hij zijn koppositie weer.

Vanaf dat moment was het Gómez die solo aan de leiding ging, maar ondertussen wist Potts alweer snel in het ritme te komen en terug naar een tweede positie te rijden. Na vijftig kilometer zat Potts slechts 43 seconden achter Gómez en daarmee maakte hij alweer wat verloren tijd goed. Elliot Bach lag op dat moment derde, slechts vier seconden achter Potts. Tegelijkertijd was het de Zwitserse Ruedi Wild die ook naar voren kwam opzetten: tijdens het zwemmen viel hij nog buiten de top tien, maar na vijftig kilometer op de fiets kwam hij als vierde door. Overigens lag hij daarbij wel ruim twee minuten achter Gómez.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Gómez tijdens het fietsen aan de leiding. (Foto: Challenge Family)

In de laatste dertig kilometer op de fiets was het toch weer Potts die naar voren reed, opnieuw Gómez achterhaalde en de leiding in de wedstrijd overnam. Heel even ging de Amerikaan weer solo aan de leiding, maar ook Gómez vocht zich terug en uiteindelijk kwamen de twee topatleten dan ook, na net iets minder dan 2:30 uur totale racetijd, gezamenlijk terug in de wisselzone. Wild was nog een plaatsje opgeschoven en kwam als derde terug in de wisselzone. Hij had toen een achterstand van 2:55 minuut. Andere grote namen als Michael Weiss en Tyler Butterfield volgden op ruim vijf en zes minuten.

Tijdens de run was Gómez van een andere orde en maakte hij het echte verschil. Vanaf de eerste kilometer zag hij zijn voorsprong op Potts toenemen, om na vijftien kilometer al een gat van drie minuten te hebben. Ondertussen moest Potts niet alleen lijdzaam toezien hoe Gómez steeds verder bij hem wegliep, want hij zag ook Wild dichterbij komen en na vijftien kilometer liepen de twee dan ook zij aan zij in de strijd om het zilver. In de daaropvolgende kilometers bleek dat Potts ook het tempo van Wild niet bij kon benen.

Uiteindelijk was het Gomez die na 3:46:36 uur als eerste over de streep kwam en daarmee zijn favorietenrol waarmaakte. Daarachter pakte Wild het zilver na 3:50:37 uur en Potts het brons na 3:51:13 uur.

Anneke Jenkins constant aan leiding, voetblessure gooit roet in het eten

In de vrouwenrace was het direct favoriet Anneke Jenkins die de leiding nam en het snelste zwemonderdeel neerzette. Toen ze na 29:06 minuut uit het water kwam had ze overigens nog niet iedereen afgeschud, want de Amerikaanse Annie Kelly volgde op slechts drie seconden. Ook de Argentijnse Romina Palacio Balena volgde kort en kwam vrijwel direct na Jenkins de wisselzone in.

Op de fiets maakte Jenkins het verschil echter wel direct en na zestien kilometer was ze al ruim een minuut weggereden bij haar eerste twee achtervolgsters. Heel veel veranderde dat in de daaropvolgende dertig kilometer niet, want na vijftig kilometer op de fiets had Jenkins ongeveer anderhalve minuut voorsprong op haar twee achtervolgsters en ook al was er dus geen sprake van een heel ruime voorsprong, leek Jenkins wel comfortabel op weg naar de tweede wisselzone.

Anneke Jenkins voert het veld aan. (Foto: Challenge Family)

Het was dan ook Jenkins die als eerste in de tweede wisselzone terugkwam en dat deed ze na een totale race tijd van net onder de drie uur. Balena en Kelly bleven steeds op ongeveer dezelfde achterstand – namelijk een minuut – rijden en ook in de wisselzone was er aan die situatie nog niets gewijzigd.

Tijdens het hardlopen veranderde dat echter, want toen moest Jenkins de wedstrijd plots staken vanwege een blessure. Daarmee verloor ze dus zicht op een wat op papier vrij zekere overwinning leek en was het ineens Balena die aan de leiding ging. Die koppositie gaf ze ook niet meer uit handen en dus was het Balena die na 4:34:32 als eerste over de streep kwam. Kelly werd tweede, precies vier minuten na de winnares. De Mexicaanse Palmira Alvarez claimde het brons op zeven minuten achterstand.