In het Hongaarse Székesfehérvar kwam vandaag één Nederlandse atlete in actie bij de ETU European Sprint Cup. Jeanine Kocken stond na anderhalf jaar blessureleed vandaag voor het eerst weer aan de start van een wedstrijd bij de elites, waar ze in de middenmoot eindigde.

Helemaal tevreden is Kocken niet. ,,Ik had er meer van verwacht. De trainingen gingen goed en ik ging met vertrouwen van start”, vertelt de triatlete die had gehoopt in ieder geval bij de beste 16 te eindigen en liever nog in de top 10. ,,Maar ik weet ook dat ik nog niet teveel mag verwachten. Ik moet van ver komen.” Die top 16 lukte net niet, want ze finishte net buiten de top 20.

Met ‘van ver komen’ doelt Kocken op een hardnekkige heupblessure. In oktober werd ze geopereerd vanwege een scheurtje in het labrum (de kraakbeenring aan de rand van de heupkom). ,,Ik had er al langer last van, maar de oorzaak van mijn heupklachten waren niet direct duidelijk. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een valpartij een jaar eerder.” Na de operatie in oktober volgde Kocken een revalidatietraject waarbij ze opnieuw moest leren lopen. Na deelname aan twee minder sterk bezette triathlons, kon ze zich vandaag voor het eerst weer in een internationaal veld meten.

Het zwemmen zou haar beste onderdeel moeten worden, want daar had ze tenslotte het meest op getraind. Het lukte haar echter niet om uit de grote groep weg te zwemmen en op een achterstand van 30 seconden op de kopgroep kwam Kocken uiteindelijk het water uit. ,,Daar baalde ik van. Ik had verwacht dat ik verder voorin zou zitten, want ik had juist op het zwemmen getraind. Doordat ik in het begin een achterstand had opgelopen, miste ik de rest van de race de aansluiting.”

Na de eerste fietsronde, waarin de deelnemers nog vooral verspreid fietsten, kon Kocken aansluiting vinden bij de tweede groep. ,,We reden best hard en zagen de kopgroep voor ons rijden. Ik wilde er naartoe rijden en nam over om het tempo op te voeren, maar niemand volgde.”

(tekst gaat verder onder foto)

Over haar looponderdeel is Jeanine Kocken het meest tevreden (Foto: aangeleverd)

In haar eentje lukte het niet de achterstand dicht te rijden en werd het gat alleen maar groter. Met 1:20 minuut achterstand op de kopgroep wisselde Kocken naar het looponderdeel. ,,Het hardlopen ging verrassend goed. Na de operatie heb ik opnieuw moeten leren lopen en ik ben pas weer drie maanden aan het hardlopen. Een volwaardige tempotraining heb ik nog niet kunnen doen, dus ik mis wat snelheid. Maar het viel mij vandaag niets tegen.”

Uiteindelijk eindigde Kocken in de middenmoot. ,,Ik moet blij zijn dat ik er weer sta en mee kan doen, maar ik had op meer gehoopt. Mijn niveau is beter dan wat ik heb laten zien.”

Kocken zal later in het seizoen nog starten bij de ETU Cups in Alanya en Lissabon.